V ČR je témeř 65 tisíc důchodů v exekucí a počty stále rostou

Celkem 64 315 důchodů s exekuční srážkou evidovala na konci května Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), za třetinou nařízených exekucí přitom stály drobné dluhy v řádech stokorun. Agenturu Mediafax o tom v pátek informovala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová.

reklama

"Při zpracovávání důchodů s exekucí vidíme, že dluhy lidem nejčastěji vznikají na prodejních zájezdech, při nákupu dovolené, půjčkách pro děti nebo při zárukách za jejich půjčky," uvedl ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun. "Některé exekuce jsou zcela zbytečné, za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městské policii, poplatky obcím za svoz odpadu či penále zdravotním pojišťovnám," dodal.

Počet důchodů s exekuční srážkou každoročně roste. V roce 2005 jich bylo necelých 25 tisíc, v roce 2010 jejich počet překonal padesátitisícovou hranici a v roce 2011 se dostal na cifru 60 874. Na konci letošního května mělo pak penzi zatíženou exekucí téměř 65 tisíc lidí.

Obdobně stoupá také počet podání a podnětů v oblasti exekučních srážek z důchodů. Těch bylo jenom za prvních pět měsíců letošního roku 373 532, což je víc, než jich bylo například ještě v roce 2006 za 12 měsíců.

MPSV bylo žádostmi o exekuci důchodů dlouhodobě zavalené, podle pátečního prohlášení se mu ale podařilo v posledních měsících situaci stabilizovat. Zatímco ještě v lednu loňského roku bylo nevyřízených případů 90 tisíc, k letošnímu 25. červnu jejich počet klesl na méně než čtvrtinu – na 22 tisíc.

Do vyřizování exekuční agendy bylo přechodně zapojeno až několik set zaměstnanců i z výkonu dalších agend, například nemocenského pojištění, kontrolních činností nebo výběru pojistného. Problém pomohla vyřešit elektronizace spisové dokumentace, posílení databází.

Vyřízením všech starých případů a dosažením běžného stavu v exekuční agendě by nemělo docházet ke stížnostem na nečinnost ČSSZ, jak bylo v minulosti běžné. "Splněn tak byl jeden z prioritních úkolů pod vedením ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09)," prohlásila mluvčí Plívová.

Témata: důchody | exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky