Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody čeká prudký propad, místo 11 000 jenom 6 500 korun

Důchody čeká prudký propad, místo 11 000 jenom 6 500 korun

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Státních důchody v Česku čeká strmý propad, oproti průměrné mzdě klesnou ze současných 46 procent na 26 procent v roce 2050. V úterý o tom prostřednictvím studie akademického pracoviště Cerge-EI informovala ČSOB.

„Pokud dnes lidé s průměrnou mzdou 25 tisíc korun vstupují do penze s částkou 11 240 korun, současní třicátníci by od státu na důchod dostali 6 500 korun,“ uvádí studie. Propad životní úrovně přitom musí očekávat i ti, kteří do důchodu právě vstoupili. Během následujících dvaceti let totiž budou od státu dostávat důchody nižší cca o 10 procent.

„Výsledky studie jsou pádným argumentem na, mezi Čechy stále nebezpečně rozšířené, spoléhání na stát. Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude,“ upozornil Ondřej Schneider, výzkumník institutu IDEA při akademickém pracovišti Cerge-EI. Podle jeho slov je dnešní důchodový systém nejméně výhodný pro mladší generace, ty by do něj odvedly třikrát více, než by z něj získaly.

Tato prognóza zvyšuje podle výzkumu ČSOB výhodnost vstupu do takzvaného II. pilíře penzijní reformy pro mnohem širší skupinu lidí, než se doposud předpokládalo. Zatímco poslední výpočty expertů ČSOB z počátku letošního roku hovořily o výhodnosti pro cca 35 procent dospělé populace, při zohlednění studie Cerge-EI by se pohybovaly okolo 40 procent.

„Pokud bychom vycházeli ze studie Cerge-EI, vstup do druhého pilíře by se vyplatil až padesáti procentům mužů a třiceti procentům žen,“ říká generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita Karel Svoboda s tím.

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací Skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a v regionu střední a východní Evropy s tržní kapitalizací přes 30 miliard euro (770 miliard korun).

Témata:  důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy