Na důchody je každý rok o desítky miliard méně! Co nás čeká?

Úprava daní, alternativní důchodová reforma nebo koncepční změny obsahuje balík opatření, který v pátek představil předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Návrh by podle něj mohl zastavit zadlužování Česka společensky únosnější cestou, než jakou jdou kroky vlády.

660
reklama

Do oblasti daňové zátěže Dufek zařadil šest změn. Šéf ASO navrhuje zavést daň z bankovních operací, daň z obratu nebo z neznámých zdrojů. Úpravou by podle něj mělo projít danění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a snížit chce částku, od které jsou podnikatelé plátci DPH. Posledním opatřením z této kategorie je speciální církevní daň.
 
Dufek chce, aby OSVČ s ročním obratem podnikání do 350 tisíc korun platily státu měsíčně paušální daň ve výši 1000 korun ročně, před kterou by je neochránily žádné odpočty. Kromě ní by byly OSVČ zatížené ještě odvodem 1600 korun na sociální a 1890 korun na zdravotní pojištění. Předseda ASO upozornil na to, že podnikatelé s obratem do 360 tisíc ročně státu na daních nic neodvádějí.
 
Se sumou 350 tisíc korun ročně Dufek operuje také při stanovení částky, od které by se museli podnikatelé registrovat jako plátci DPH. V současnosti je přitom totéž až od jednoho milionu korun, po schválené daňové reformě má částka klesnout na 750 tisíc.
 
Daň z neznámých zdrojů by předseda ASO stanovil na 40 procent. Zdanil by jí rozdíl mezi evidovaným majetkem, příjmem a výdaji na živobytí. S podobným návrhem už vloni přišli sociální demokraté, u vlády ale neprošel.
 
Církvím by chtěl šéf druhé nejsilnější odborové centrály v zemi vrátit jen zaevidovaný majetek podle dokladů z roku 1948. Kromě toho plánuje dát občanům možnost, aby konkrétní církvi nebo náboženské organizaci dobrovolně odváděli 0,3 procenta ze svého platu.
 
V oblasti důchodové reformy Dufek navrhuje spravovat průběžný systém penzijního spoření, takzvaný první pilíř, nezávisle na státním rozpočtu. Peníze odváděné na sociální pojištěné a určené na výplatu důchodů by tak stát spravoval na zvláštním účtu. Státu se pravidelně daří vybrat na důchody každý rok o desítky miliard korun méně, než kolik na nich vyplatí. Jako další možnosti v oblasti penzí Dufek vypočetl příspěvky zaměstnavatele a individuální penzijní připojištění na komerční bázi.
 
Mezi koncepční změny předseda ASO zařadil apel na snížení třetiny administrativní zátěže pro podnikatele, zavedení daně z komodit jako alternativy k uvažované uhlíkové dani a také start registračních pokladen. S nimi by museli podle něj pracovat všichni podnikatelé od obratu 750 tisíc korun ročně. Dufek připomněl, že zavedení registračních pokladem na tripartitě podpořili i zástupci zaměstnavatelů, jen vláda se mu stále brání s poukazem na nákladnost změny.
 
Jako pozitivní novinku by Dufek dále uvítal zrychlení odpisů, díky kterému by se podle něj rychleji dostaly do oběhu peníze, které jinak končí v daňových rájích. Víc prostředků do ekonomiky můžou přinést také PPP projekty, peníze z evropských fondů nebo podpora exportu, dodal odborářský boss.
 
Sám předseda ASO nemůže návrhy uvést v život. Aby aspoň některý z nich přešel do praxe, musel by ve většině případů získat legislativní podobu a souhlas parlamentu. Nové zákony nebo úpravu těch stávajících může navrhovat vláda, poslanec nebo skupina poslanců, skupina senátorů, případně některý z krajů.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky