Důchody se nezmrazí, rozhodli ekonomičtí ministři

Důchody se nezmrazí, ministři budou nadále řešit změnu koeficientu, podle kterého se bude valorizace konat. Změny u DPH budou pouze na tři roky, nebude jedna sazba, řekl ve středu po poradě ekonomických ministrů šéf dopravního rezortu Pavel Dobeš (VV).

660
reklama

"Uvažuje se o nějakém kompromisním řešení, jakým způsobem valorizovat důchody v roce 2013. Jaký způsobem se bude valorizovat podle inflace a nárůstu reálných mezd," uvedl Dobeš s tím, že na definitivní změně se ministři zatím nedohodli. V roce 2013 se původně počítalo s růstem důchodů o inflaci a o třetinu nárůstu průměrných mezd.

Zvýšená DPH by byla, společně s prorůstovými opatřeními a progresivním zdaněním bohatých, pouze na tři roky. "Pokud by se měla řešit otázka DPH, musí být zachovány dvě sazby," dodal ministr, podle kterého by mělo jít například o zvýšení na 21 procent se spodní sazbou v úrovni 15 procent.

Do horní sazby by se ale mohlo dostat více produktů. "Pro nás je naprosto neakceptovatelné, aby se jednalo o potraviny," upozornil ministr dopravy na podmínku nejmenší koaliční strany.

Na základě evropské legislativy ale i tak některé produkty do horní sazby přejdou, například dětské pleny. Změny by měly platit od roku 2013, ekonomičtí ministři se o nich budou bavit i v příštím týdnu. O konečné podobě musí podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) rozhodnout koaliční špičky ve formátu K9.

Není zatím jasné, jak vysoké by mělo být progresivní zdanění a od jakého platu. Podle Dobeše se debatovalo o hranici 90 a 100 tisíc korun a o 30 a 31 procentech. Ministři budou také i nadále zjišťovat, kam by mohli posunout stropy u plateb sociálního a zdravotního pojištění.

"Do dalšího jednání se budou upřesňovat a propočítávat dopady do státního rozpočtu," vysvětlil Drábek. Jako prorůstové opatření navrhuje Dobeš tzv. odložené platby, tedy pozdější proplácení národních staveb, které jsou již smluvně ošetřené.

Vláda se zavázala, že bude snižovat schodky veřejných financí každoročně. V letošním roce chce Nečasův kabinet ušetřit proti schválenému rozpočtu 23,6 miliardy korun, v příštím roce oproti výhledům 42 miliard korun. V roce 2014 by chtěla vláda ušetřit 84 miliard korun navíc oproti schváleným výhledům.

S úspornými opatřeními nesouhlasí odbory ani opoziční parlamentní strany.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky