Důchod z let 2013 až 2015? Vypočítejte si, kolik dostanete

Vzhledem ke zvýšenému zájmu o téma důchodového systému ze strany občanů ministerstvo práce a sociálních věcí na svých internetových stránkách rozšířilo možnost výpočtu výše důchodu v letech 2013 až 2015 na důchodové kalkulačce. Mediafaxu to v úterý uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

reklama

Výsledkem výpočtu je podle Plívové orientační výše důchodu, kterou lze očekávat při odchodu do důchodu v následujících letech.

"Pro stanovení výše důchodu přiznaného po roce 2012 nejsou ještě k dispozici potřebné statistické údaje o vývoji výše průměrné měsíční mzdy po roce 2010 a nelze proto stanovit výši důchodu na základě platných údajů," odůvodnila Plívová

Pro orientační představu o možné výši důchodu přiznaného po roce 2012 je nutné vycházet z odhadu vývoje průměrné měsíční mzdy a také z očekávaného vývoje vlastních 'hrubých výdělků', tedy z výše dosaženého vyměřovacího základu v příslušných letech.
 
Výpočet orientační výše důchodu přiznaného po roce 2012 bude ovlivněný nejen očekávanými vlastními výdělky, ale i očekávaným vývojem průměrné mzdy.
 
"Pro důchody přiznané v letech 2013 až 2015 umožňuje nová důchodová kalkulačka nastavit si vývoj průměrné mzdy po roce 2010 podle vlastního uvážení, případně si vyzkoušet, jaký vliv bude mít různý mzdový vývoj na výši důchodu," popsala Plívová princip fungování rozšířené kalkulačky.

Důchodová kalkulačka k dispozici ZDE

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky