Daň z nemovitých věcí: Dokdy musí být uhrazena?

Daň musí být ve většině případů uhrazena do 31. května. Kdo platí více jak pět tisíc korun, může částku rozdělit a druhou polovinu zaplatit do konce listopadu. Zemědělci a chovatelé ryb mají termín do 31. srpna a do 30. listopadu.

Daně, ilustrační fotografie
reklama

„Právnické osoby obdrží informaci o daňové povinnosti do datových schránek. Fyzické osoby obdrží bezplatnou daňovou složenku do poštovních schránek. Kdo se přihlásil k rozesílce e-mailem, dostane všechny potřebné informace k placení daně do své e-mailové schránky,“ říká Jana Melicharová ze společnosti KODAP.

Pozor by si měli dát novopečení majitelé nemovitostí, kteří získali nemovitost v minulém roce. V případě, že jim nepřijde informace k platbě daně do datové schránky, v podobě složenky či na e-mail, pravděpodobně zapomněli do konce ledna podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. V takovém případě je nutné přiznání podat co nejdříve a počítat se sankcemi. „Pokud jste na daňové přiznání nezapomněli a informace vám přesto nedorazila, je nutné se obrátit na příslušný finanční úřad podle území, na kterém se nemovitost nachází,“ vysvětluje Jana Melicharová ze společnosti KODAP.

Výše daně závisí na typu nemovitosti, její velikosti, ale také na lokalitě. „Proto se základní sazba daně násobí určitými koeficienty. Ty se mohou v čase lišit. Snadno se tak může stát, že majitel nemovitosti letos bude platit jinou částku, než v loňském roce,“ upozorňuje Jan Zachystal z RE/MAX Alfa.

Platbu převodem nebo složenkou je dobré provést jeden či dva dny před termínem, protože daň musí být na účet finančního úřadu připsána nejpozději 31. května. Kdo se s placením daně opozdí, může bez sankce uhradit daň do 6. června, tedy během dalších čtyř pracovních dní. Poté už ale nabíhají úroky z prodlení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky