Z nespolehlivých plátců DPH se stávají nespolehlivé osoby

V ČR je aktuálně evidováno 10 448 nespolehlivých plátců DPH. V listopadu se jejich počet zvýšil o 50, což je nejméně za poslední dva roky. Důvodem nízkého přírůstku subjektů v registru je extrémní nárůst firem, které byly z registru vymazány, současně se ale staly nespolehlivou osobou. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Ilustrační fotografie
reklama

„Od 1. července na základě zákona o dani z přidané hodnoty vznikl institut tak zvané nespolehlivé osoby, kterou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jedná se buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH,“ vysvětlila analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že institut nespolehlivé osoby byl zaveden s cílem zamezit snaze některých podnikatelů zbavit se označení nespolehlivého plátce DPH.

„Ke konci listopadu jsme v databázích Bisnode evidovali 387 nespolehlivých osob, z nichž 95 procent bylo v minulosti na seznamu nespolehlivých plátců DPH. Pokud by u těchto subjektů nedošlo ke zrušení registrace k platbě DPH, v ČR by aktulně podnikalo 10 830 firem a živnostníků s nálepkou nespolehlivého subjektu,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Témata: ekonomika | dph | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky