Lidé si polepší? Tyhle změny potěší rodiny s dětmi

Daňový balíček, který přináší pro poplatníky celou řadu změn, už byl definitivně schválen. Jeho součástí jsou i opatření, která potěší rodiny. Zvýší se totiž daňové zvýhodnění na druhé a třetí dítě.

Ilustrační fotografie
reklama

Při splnění určitých podmínek navíc budou moci daňové úlevy využívat i podnikatelé, kteří uplatňují výdaje paušálně. Vedle toho bychom se navíc od 1. ledna 2018 mohli dočkat i zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě. „Daňový balíček výši slevy na první dítě aktuálně nemění. Nicméně senát v průběhu června schválil novelu zákona o sociální podpoře, na jejímž základě by mohlo dojít k navýšení zvýhodnění i na první dítě a polepšit by si tak mohly i rodiny, které mají jedináčky“ uvádí Andrea Kleinová, daňová poradkyně společnosti Crowe Horwath.

Vyšší daňové zvýhodnění na druhé a třetí dítě

Na základě přijatého daňového balíčku dojde k navýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě. Doposud byla rodičům počítána následující zvýhodnění: na druhé dítě 17 004 korun za rok a 20 604 korun za rok na třetí a další dítě. Díky úpravě se tyto částky navýší a sleva na druhé dítě naroste o 2 400 korun, tedy na 19 404 korun, na třetí dítě pak o 3 600 korun, tedy na 24 204 korun. Přestože zvýhodnění v nové výši začne platit v průběhu roku, lze jej uplatnit za celý rok. „Zaměstnancům běžně odčítá zvýhodnění zaměstnavatel každý měsíc. Vzhledem k tomu, že jde novinku uplatnit i zpětně, dopočítají zaměstnavatelé slevu v ročním zúčtování za rok 2017. Mnozí z pracovníků se tak mohou těšit na daňový přeplatek,“ uvádí Kleinová. Daňové zvýšení na první dítě schválený balíček nemění a zůstává tak 13 404 korun.

Aby mohli poplatníci slevu uplatnit, musí dodržet několik podmínek. I nadále platí, že slevu může využít vždy jen jeden z rodičů, přestože by podmínky pro její získání splňovali oba. Zvýhodnění pak mohou využít jen tehdy, pokud žijí s dítětem ve společné domácnosti a potomek ještě nedosáhl plnoletosti či 26 let, pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání. Kromě toho je nutnou podmínkou, aby poplatníci, kteří chtějí zvýhodnění uplatnit, dosahovali ročního příjmu alespoň ve výši šestinásobku životního minima. Pokud je poplatník podnikatelem platí pro něj ještě další podmínky. Předně nesmí vykazovat ztrátu. Pravidlem také doposud bylo, že slevu nemohli využívat ti podnikatelé, kteří uplatňují výdaje paušálem. „Tuto podmínku však novela zrušila a podnikatelům využívajícím paušály se navrací možnost zvýhodnění na děti a manželku, ovšem za určitých podmínek,“ upozorňuje Kleinová.

Výdajové paušály a uplatnění slevy na děti

Podnikatelům využívajícím výdajové paušály novela na jedné straně navrací možnost znovu uplatňovat zvýhodnění na děti a manželku. Na druhé straně však spolu s tím došlo k jejich omezení. Snížila se hranice ročního příjmu, na který mohou paušály uplatnit, a sice ze stávajících 2 milionů korun na 1 milion korun. „V letošním roce však mají podnikatelé možnost rozhodnout se, co je pro ně výhodnější. Mohou si vybrat, zda využijí nová pravidla a uplatní tak zvýhodnění na děti či manželku, nebo zůstanou u dosavadního nastavení výdajových paušálů bez možnosti úlevy na vyživované osoby,“ uvádí Kleinová.

Zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě už od roku 2018

Daňová novela zvyšuje pouze zvýhodnění na druhé a třetí dítě. Nicméně podobné úpravy u prvního dítěte bychom se mohli dočkat již od 1. ledna 2018. Senát v červnu totiž schválil novelu zákona o sociální podpoře, v rámci které je zvýhodnění na první dítě upraveno. „Pokud by novelu schválil i prezident, změna by přinesla zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě o 150 korun měsíčně, to by se tedy zvýšilo z aktuálních 13 404 korun ročně na 15 204 korun, uvádí Kleinová. Polepšit by si tak mohly i rodiny s jedním dítětem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky