Termín pro úhradu daně z nemovitosti se blíží. Dnes dorazí poslední složenky

Do 31. května musí všichni majitelé domů, bytů, pozemků, ale i staveb uhradit daň z nemovitých věcí. Dnes také vyprší lhůta, do kdy by jim měl do poštovních, datových či emailových schránek dorazit platební podklad z finančního úřadu.

Ilustrační fotografie
reklama

Jedinou letošní výraznější novinkou je právě možnost nechat si zaslat potřebné informace pro uhrazení daně z nemovitých věcí e-mailem. „Ta se ale bude týkat pouze těch majitelů nemovitostí, kteří si o službu zažádali do 15. března 2017,“ vysvětluje Jana Melicharová, daňová poradkyně KODAP.  Již od loňského roku je součástí složenky také QR kód, který zjednodušuje platbu v případě využití mobilního internetového bankovnictví.

Pokud patříte mezi čerstvé majitele nemovitosti, kteří ji získali v minulém roce, a doposud jste neobdrželi složenku či apod., je pravděpodobné, že jste zapomněli podat přiznání k dani. V takovém případě je nutné se co nejrychleji obrátit na příslušný finanční úřad. „To samé platí i v případě, že jste splnili všechny povinnosti, ale informace k platbě vám nedorazily. Poslední složenky mají být doručeny nejpozději právě do 19. května 2017,“ říká Jana Melicharová z KODAP.

Pokud celková částka daně nepřesáhne 5000 korun, je celá splatná do 31. května. V případě, že je vyšší, je možné ji rozdělit do dvou stejných splátek. „V takovém případě je první splátka splatná do 31. května, druhá pak do 30. listopadu 2017,“ upřesňuje Jan Zachystal z RE/MAX ALFA. Výjimkou jsou zemědělci a chovatelé ryb. Ti mají termín posunutý do 31. srpna 2017, a to i v případě, že platí méně než 5000 korun.

Platbu daně prostřednictvím složenky či elektronického bankovnictví je třeba uskutečnit alespoň dva dny před vypršením termínu, aby byla platba připsána na účet finančního úřadu nejpozději 31. května.

V případě zpoždění lze daň bez sankce uhradit do 6. června, což je nejpozdější termín, do kdy musí být částka připsána na účet úřadu. Následně již nabíhají úroky z prodlení. „Pokud úrok z prodlení nepřesáhne hodnotu 200 korun, finanční úřad jej odpustí,“ dodává Jana Melicharová z KODAP.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky