Dnes je poslední den, kdy vám "finančák" může odeslat daňové přeplatky

Dnes, tedy ve středu 3. května, je poslední den, do kdy by měl finanční úřad odeslat daňové přeplatky všem, kteří o ně zažádali a finanční úřad shledal, že mají na ně nárok, řekla serveru MoneyMAG.cz daňová specialistka Jana Janoušková.

Daně, ilustrační fotografie
reklama

„Správce daně vrátí přeplatek na žádost, pokud není nedoplatek na jiné dani a přeplatek je vyšší než 100 Kč. To neplatí pro nadměrný odpočet DPH, ten se vrací při splnění podmínek bez žádosti. Správce daně přeplatek poukáže do 30 dnů od obdržení žádosti. Vznikne-li přeplatek na základě podaného přiznání, pak lhůta 30 dnů začne běžet nejdříve od termínu pro podání přiznání. Rozhodující je datum odepsání z účtu správce daně.

Pokud bylo daňové přiznání s žádostí o vrácení přeplatku odevzdáno v řádném termínu - za rok 2016 tedy do 3. března - třicetidenní lhůta pro vrácení přeplatku začala běžet následující den. Z toho vyplývá, že 3. května končí lhůta, do kdy by měl být oprávněný přeplatek odepsán z účtu finančního úřadu. 

Není-li přeplatek vrácen, pak lze podat námitku proti úkonu správce daně, kterým je nevrácení přeplatku. V praxi doporučuji jako přiměřenou reakci nejdříve dotaz (osobně či telefonicky), proč nebyl přeplatek vrácen. Většinou tak dojde k vysvětlení, v čem je problém.

Za pozdní vrácení přeplatku náleží úrok z vratitelného přeplatku. Ten se však nepřizná, nedosahuje-li 100 Kč. Při sazbě 14,05 p.a. by se však muselo jednat o dlouhé prodlení s vrácením vysoké částky.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky