Změny u daňového zvýhodnění a daňového bonusu

Rodiny s dětmi jsou v Česku podporovány mimo jiné vysokým daňovým zvýhodněním na děti. Když je uplatňované daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový bonus. Daňová novela přitom počítá se zvýšením daňového zvýhodnění na děti. Současně se však zpřísňují podmínky pro čerpání daňového bonusu.

Ilustrační fotografie
reklama

Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Poslaneckou sněmovnou byla dne 4. dubna 2017 schválena daňová novela, která zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé dítě o 200 Kč měsíčně a na třetí a další dítě o 300 Kč měsíčně. Rodina se třemi dětmi si tedy měsíčně finanční polepší o 500 Kč.

„Původně měla být účinnost daňové novely již od 1. dubna 2017, ale protože legislativní proces trvá déle, tak bude účinnost daňové novely od 1. června nebo 1. července, a to v závislosti na vyhlášení ve Sbírce zákonů,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Vyšší daňové zvýhodnění se uplatní za celý rok 2017

Do účinnosti daňové novely činí daňové zvýhodnění měsíčně 1 117 Kč na první dítě, 1 417 Kč na druhé dítě a 1 717 Kč na třetí a další dítě. Daňová novela však počítá s tím, že vyšší daňové zvýhodnění bude platit pro celý kalendářní rok 2017. Zvýšení daňového zvýhodnění v průběhu roku nemá žádný vliv pro OSVČ uplatňující daňové zvýhodnění v daňovém přiznání, neboť ho uplatní až za celý rok.

„Zaměstnancům uplatňující daňové zvýhodnění na dvě a více dětí však vznikne daňový přeplatek, neboť v měsících před účinností daňové novely zaplatí vyšší zálohy na daň z příjmu fyzických osob, nicméně po provedení ročního zúčtování za rok 2017 začátkem roku 2018 obdrží tito zaměstnanci daňový přeplatek,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Vyšší daňové zvýhodnění i na první dítě od roku 2018

Pozměňovací návrh k novele zákona o státní sociální podpoře počítá i se zvýšením daňového zvýhodnění na první dítě. Pokud projde úspěšně legislativním procesem tento návrh, potom se od příštího roku zvýší daňové zvýhodnění na první dítě o 150 Kč měsíčně, neboť roční daňové zvýhodnění stoupne z 13 404 Kč na 15 204 Kč. Účinnost této daňové novely je však plánována až od 1. ledna 2018.

Co je to daňový bonus?

Pro rodiče s dětmi je vhodné přijmout i hůře placenou práci, neboť nárok na daňové zvýhodnění nemají rodiče bez vlastních příjmů. Rodič uplatňující daňové zvýhodnění může mít díky čerpání daňového bonusu vyšší čistou mzdu než hrubou mzdu. Zaměstnanec má nárok na daňový bonus, když je vypočtená daň z příjmu fyzických osob nižší než uplatňované daňové zvýhodnění na děti. Díky zvýšení daňového zvýhodnění tedy stoupne počet zaměstnanců, kteří nebudou platit žádnou daň z příjmu a budou čerpat daňový bonus.

„Zaměstnanec se třemi dětmi s hrubou mzdou 18 000 Kč čerpá před daňovou novelou daňový bonus ve výši 2 691 Kč a po daňové novele to bude již částka ve výši 3 191 Kč,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Přísnější podmínky pro čerpání daňového bonusu

Aby bylo možné čerpat daňový bonus na děti, tak je nutné mít roční rozhodné příjmy nad limit. Za rok 2017 je potřeba mít příjem ze závislé činnosti, ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálových příjmů nebo z nájmu alespoň ve výši 66 000 Kč. Za rok 2018 budou podmínky pro čerpání daňového bonusu přísnější, neboť se již nebudou započítávat příjmy z kapitálového majetku a z nájmu. Budou se tedy počítat pouze tzv. aktivní příjmy, ať už ze zaměstnání nebo z vlastního podnikání. Zpřísnění podmínek pro čerpání daňového bonusu se však nedotkne maximální částky, kterou je možné obdržet za rok, ta bude stále 60 300 Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky