Daň z nemovitých věcí: Blíží se termín splatnosti

Češi preferují bydlení ve vlastním. Zároveň je podle nich nákup nemovitosti nejvhodnější investicí do budoucna. Přes 60 procent Čechů by investovalo do pořízení bytů na pronájem, dalších 45 procent by své peníze využilo k nákupu pozemků. Z vlastnictví nemovitosti ale plynou i povinnosti, do 31. května by všichni majitelé pozemků a staveb měli zaplatit daň.

bydlení
reklama

V roce 2015 zaplatili Češi na dani z nemovitých věcí podle Finanční správy přes 10 miliard korun, v roce 2005 to bylo necelých pět miliard. „Nákupem nemovitosti výdaje pro vlastníky nekončí. Majitelé pozemků a staveb musí pravidelně platit daň z nemovitých věcí. Nepřesáhne-li částka daně pět tisíc korun, je splatná celá do 31. května. Je-li daň vyšší než pět tisíc korun, je možné ji rozdělit do dvou splátek – první je třeba uhradit do 31. května, druhou do 30. listopadu. Výše daně závisí na typu nemovitosti a obci, ve které se nachází. Trvalé bydliště majitele nehraje roli, daň vždy platí finančnímu úřadu kraje, na jehož území se nachází nemovitost,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Majitelé pozemků a staveb by měli nalézt výzvu k úhradě daně z nemovitých věcí v podobě složenky ve schránce. „V případě, že složenka nedorazí, rozhodně to neznamená, že majitel nemovitosti daň platit nemusí. Pokud má útržek z loňské složenky, stačí zaplatit daň ve stejné výši a na stejný účet jako před rokem. Jestli si výší platby není jistý, může se obrátit na příslušný finanční úřad podle území, na kterém se nemovitost nachází. Při osobní návštěvě je možné vyměřenou částku zaplatit přímo v pokladně. Daňová povinnost se týká všech poplatníků, kteří vlastnili nemovitost k 1. lednu 2017. Ti, kteří jí získali později, budou daň platit až příští rok,“ řekla Blanka Štarmanová.

Novinkou je od loňského roku platba bez poplatku. Ta platí jen pro fyzické osoby. „Fyzické osoby od loňského roku dostávají takzvanou daňovou složenku, kterou je možné uhradit daň bez poštovního poplatku. Právnické osoby, které mají zřízenou datovou schránku, obdrží namísto složenky informace o daňové povinnosti do ní. Právnické osoby bez datových schránek dostanou poštou běžnou poštovní poukázku, na kterou se poplatek vztahuje. Novopečený majitel, který získal nemovitost v minulém roce a jemuž nepřišla výzva k platbě daně do datové schránky nebo v podobě složenky, pravděpodobně zapomněl na konci ledna podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. V takovém případě je nutné  přiznání podat co nejdříve a počítat se sankcemi. Zpracování přiznání je možné objednat on-line na www.edane.cz,“ upozornila Blanka Štarmanová.

Pozor na pokuty! Částka by měla být na účet připsána nejpozději 1. června, platbu převodem nebo složenkou je tedy třeba provést nejpozději o jeden den dříve. „Do 8. června, tedy dalších pět pracovních dní, správce daně ještě žádné sankce nevyměřuje. Poté už ale nabíhají úroky z prodlení, které v závislosti na současné repo sazbě České národní banky činí 14,05 procenta z vyměřené daně za rok. Úroky z prodlení do 200 korun finanční úřady nevyměřují,“ uzavřela Blanka Štarmanová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky