ČSSD přišla s novými daňovými návrhy. Bohatí budou doplácet chudým?

Sociální demokraté navrhují ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Sazby daně by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent.

Daně, ilustrační fotografie
reklama

ČSSD argumentuje tím, že by měly klesnout daně více než 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. V současnosti je v Česku u zdanění firem jednotná 19procentní sazba a u příjmů fyzických osob 15procentní.

Jak poukazuje ekonom z Národohospodářské fakulty VŠE Štěpán Křeček, návrh na progresivní zdanění není v evropském kontextu ničím výjimečným. „ČSSD nepřišla s daňovou revolucí a snaží se o úpravu daní dle západoevropského modelu. Tento model však dobře funguje na vyspělých ekonomikách, které sami o sobě generují velké zisky a nepotřebují rychlý ekonomický růst. Naopak v zemích, které se snaží vyspělé ekonomiky dohánět, může progresivní zdanění prohloubit některé problémy,“ varuje v komentáři, který má server EuroZprávy.cz k dispozici.

Připomíná, že se České republika potýká s masivním odlivem kapitálu do zahraničí. „Ročně naše ekonomika přichází o více než 300 mld. Kč. Problém je v tom, že firmy nereinvestují své zisky zpět do České republiky a raději je vyberou a odvezou za hranice. Navrhované progresivní zdanění tento problém ještě prohloubí, vysvětluje ekonom s tím, že pro mezinárodní firmy se Česko stane méně atraktivní a tak přijde o nové investice a ekonomika se začne zadrhávat.
 
„Progresivní zdanění firem je problematičtější než progresivní zdanění fyzických osob. Zatímco u firem riskujeme ztrátu investic, které se přelijí do jiných zemí, u fyzických osob jde hlavně o přerozdělování bohatství mezi lidmi. Návrhy ČSSD jsou navrženy tak, aby si o trochu polepšila většina obyvatel a o hodně pohoršila skupinka nejbohatších. To je politicky pochopitelné. Jako ekonom se však bojím, že nadměrné přerozdělování povede ke ztrátě motivací k práci a ve výsledku se bude snižovat celková produkce ekonomiky,“ uvádí. Návrhy tak podle něj sice mohou zvyšovat sociální smír ve společnosti, ale také mohou snižovat ekonomický výkon.

Přesto Křeček považuje za dobré, že se v České republice začíná vést debata o daňovém systému a jeho výsledné podobě. „Náš systém má řadu chyb a nedostatků a je třeba ho vylepšit. Pozornost by se však v prvé řadě měla věnovat tomu, jak celý systém zjednodušit, aby si každý dokázal spočítat, jaká je jeho daňová povinnost. Zavádění nových daňových pásem povede ke komplikacím. Ty ve výsledku neprospějí nikomu s výjimkou daňových poradců, kteří získají nové klienty,“ dodává ekonom.

Témata: čssd | daně | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky