Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč klesá zájem o daňové ráje? Čtěte

Zájem o daňové rájem letos klesá
Zájem o daňové rájem letos klesá
Foto: Grafton

Ke konci třetího kvartálu letošního roku mělo vlastníka se sídlem registrovaným v daňovém ráji celkem 13 252 českých firem. Od začátku roku 2016 se jejich počet snížil o 167, přičemž největší odliv se týkal Nizozemí.

Vlastníci z daňových rájů do základního kapitálu ovládaných firem investovali 380 miliard korun, zatímco ke konci loňského roku se jednalo o 417 miliard korun. Statistiky za prvních devět měsíců roku 2016 dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode. 

„Česká republika se, spolu s více než stovkou dalších zemí, včetně většiny daňových rájů, připojila k dohodě o globální automatické výměně informací o zahraničních klientech bank. Cílem této dohody je mezinárodní boj proti daňovým únikům. Podnikatelé, kteří doposud ukrývali své prostředky v daňových rájích, své peníze před finančním úřadem již neutají. Zajištění anonymity, daňové optimalizace a zachování bankovního tajemství, tak budou čím dál komplikovanější a nákladnější. To jsou z velké části hlavní důvody, proč v posledních měsících zájem o tradiční daňové ráje v Česku poklesl,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Největší přírůstek za první pololetí 2015 zaznamenaly USA (52 nových), Marshallovy ostrovy (45), Malta (27), Hongkong (22) a Spojené arabské emiráty (16). Naopak k největšímu odlivu došlo u evropských destinací: Nizozemí (pokles o 206) a Lucembursko (-88).

Témata:  daňový ráj daně USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy