Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelům, žádajícím o vrácení DPH zaplacené v EU hoří čas

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Podnikatelům, žádajícím o vrácení DPH zaplacenou v EU hoří čas. Nejpozději do 30. září je nutné podat žádost. A splnit podmínky. Žádat totiž mohou pouze ti, kteří nemají sídlo firmy ani provozovnu v zemi, od které žádají vrátit daň. Částka musí přesahovat 50 EUR za rok. „Kdo není zaregistrovaný na finanční správě k těmto vratkám, ten to již zřejmě nestihne. Registrace může trvat až 15 dní. Ale zkusit to může,“ říká Gabriela Hoppe z poradenské společnosti Grant Thornton.

V souhrnu se nejedná vůbec o malé částky. Firmy, mohou o vrácení do konce září požádat elektronicky na portálu Finanční správy. V případě že má podnikatel účtenky z více zemí EU, musí pro každou z nich vyplnit novou žádost. Žádosti se totiž nevyřizují v Česku, ale v příslušných zemích a vyřízení trvá přibližně tři měsíce. Často je potřeba přiložit naskenované doklady.

Doporučuje se důkladně zkontrolovat správnost fakturačních údajů u odběratele i dodavatele. A také skutečnost, zda jsou přiložené kopie čitelné. Oprava žádosti zbytečně vratku pozdrží. Je nutno také počítat s tím, že finanční úřady budou s podnikatelem v případě oprav žádosti komunikovat ve své řeči (maďarsky, řecky, atd.). Podmínkou také je, že jedna firma musí žádat o vrácení minimálně 50 EUR bez ohledu na to, z kolika dokladů se tato částka skládá. O vrácení DPH hodnotou převyšující 400 EUR lze žádat každý kvartál. „Proces žádosti vypadá složitě a leckterému podnikateli se do něj nechce. Pokud však nepožádá, zbytečně se připraví o peníze. Finanční správě se přitom za žádost o vrácení DPH žádné poplatky neplatí. Je ovšem potřeba počítat s relativně vysokou časovou náročností vyplnění formuláře,“ vysvětluje Gabriela Hoppe z Grant Thornton.

O spolupráci při zpracování žádosti o vratku DPH lze požádat i specializované firmy. Provize za tuto službu se pohybuje zhruba okolo 10% z vrácené částky. Obecně by se dalo říci, že má smysl žádat a vrácení DPH od částky v řádu několika set EUR. Země EU k posuzování žádostí o vrácení DPH přistupují individuálně. Řada států nevrací daň z jídla či nápojů. Jiné, např. Německo či Rakousko, tuto daň vrací, pokud jsou na dokladu identifikováni příjemci občerstvení. Některé státy nevrací daň z pohonných hmot, jiné ji vrací pouze dopravcům. Některé státy snižují vrácení DPH z pronájmu aut o 50%.

Témata:  DPH EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy