Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový zákon uleví rodičům. Čím více dětí, tím vyšší slevy na daních

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Rodiny, které mají dvě a více dětí, si od příštího roku opět trochu přilepší. Vláda totiž ve čtvrtek schválila balíček daňových zákonů, podle kterého se daňové zvýhodnění na druhé dítě zvýší o 2400 korun ročně, na každé další pak o 3600 korun ročně. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka.

Stát se bude snažit co nejvíce podpořit lidi v zákládání rodin - a to třeba tím, že opět navýší daňové zvýhodnění na potomky - v případě narození druhého dítěte o 2400 korun ročně, každého dalšího pak dokonce o 3600 korun ročně. U jednoho dítěte se ale žádné nové zvýhodnění nekoná.

Rodiče by si tak mohli přijít na pěkné peníze. V současné době je totiž daňové zvýhodnění u jednoho dítěte 13 404 korun, u druhého 17 004 korun a u třetího a každého dalšího pak 20 604 korun.

"Vláda plní svůj program a snižuje daňové zatížení pracujících rodin s dětmi. Příští rok by tak ve srovnání s letošním rokem měla sleva na dani na druhé dítě stoupnout o 200 korun měsíčně na celkových 19.404 Kč ročně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně na celkových 24.204 Kč ročně," uvedl Sobotka.

Na daňový bonus mají v současné době nárok lidé, jejichž roční příjmy poplatníka dosáhly alespoň šestinásobku minimální mzdy (do limitu se započítávají příjmy ze zaměstnání, z podnikání, z nájmu i kapitálového majetku) - a to tak, že rodič uplatní slevi na dítě a daň se kvůli nízkým příjmům dostává do záporných hodnot. Tyto "záporné daně" pak stát vyplatí, informuje ČTK. Ročně to může být až 60 tisíc korun.

Témata:  daně rodina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy