Nový zákon uleví rodičům. Čím více dětí, tím vyšší slevy na daních

Rodiny, které mají dvě a více dětí, si od příštího roku opět trochu přilepší. Vláda totiž ve čtvrtek schválila balíček daňových zákonů, podle kterého se daňové zvýhodnění na druhé dítě zvýší o 2400 korun ročně, na každé další pak o 3600 korun ročně. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka.

Ilustrační fotografie
reklama

Stát se bude snažit co nejvíce podpořit lidi v zákládání rodin - a to třeba tím, že opět navýší daňové zvýhodnění na potomky - v případě narození druhého dítěte o 2400 korun ročně, každého dalšího pak dokonce o 3600 korun ročně. U jednoho dítěte se ale žádné nové zvýhodnění nekoná.

Rodiče by si tak mohli přijít na pěkné peníze. V současné době je totiž daňové zvýhodnění u jednoho dítěte 13 404 korun, u druhého 17 004 korun a u třetího a každého dalšího pak 20 604 korun.

"Vláda plní svůj program a snižuje daňové zatížení pracujících rodin s dětmi. Příští rok by tak ve srovnání s letošním rokem měla sleva na dani na druhé dítě stoupnout o 200 korun měsíčně na celkových 19.404 Kč ročně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně na celkových 24.204 Kč ročně," uvedl Sobotka.

Na daňový bonus mají v současné době nárok lidé, jejichž roční příjmy poplatníka dosáhly alespoň šestinásobku minimální mzdy (do limitu se započítávají příjmy ze zaměstnání, z podnikání, z nájmu i kapitálového majetku) - a to tak, že rodič uplatní slevi na dítě a daň se kvůli nízkým příjmům dostává do záporných hodnot. Tyto "záporné daně" pak stát vyplatí, informuje ČTK. Ročně to může být až 60 tisíc korun.

Témata: daně | rodina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky