Nezapomeňte na daňové přiznání. Pokuta může dosáhnout až 300 tisíc

Tisíce Čechů nechávají vyplnění daňového přiznání na poslední chvíli. Řada z nich zákonný termín pro odevzdání formuláře nestihne vůbec. Nedochvilnost se ale při plnění daňových povinností nevyplácí. Za nepodání daňového přiznání v zákonném termínu uděluje finanční úřad pokuty. Dosáhnout mohou až 300 tisíc.

Ilustrační fotografie
reklama

Letošní daňové přiznání z příjmů fyzických osob je nutné odevzdat do 1. dubna. Pro podání daňového přiznání za rok 2015 existují dva způsoby – vyplnění formuláře a doručení na finanční úřad osobně či poštou, druhou variantou je elektronické podání. „Všechny daňové subjekty, které mají zřízenou datovou schránku, musí podávat daňové přiznání elektronickou formou. Novinkou letošního roku je, že za elektronické podání se už nadále nepovažuje podání přes portál daňové správy bez elektronického podpisu, jen s takzvaným e-Tiskopisem. Podání s e-Tiskopisem není platné elektronické podání a finanční úřad za takové podání vyměří pokutu dva tisíce korun. Povinnost podávat přiznání elektronicky se týká i těch poplatníků, kteří si datovou schránku zřídili dobrovolně. Pokud poplatník datovou schránku nemá, povinnost podávat přiznání elektronicky se ho netýká. V případě, že poplatník formulář posílá poštou, je dobré odeslat jej doporučeně a uschovat podací lístek. Ten může následně posloužit jako doklad o termínu odeslání," doporučila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Na vlastní pěst daňové přiznání vyplňuje asi čtvrtina všech ekonomicky aktivních obyvatel, a proto v nich vzniká řada chyb. Zpravidla v něm neuplatní všechny slevy nebo špatně spočítají odpisy či opravné položky. Přitom díky spolupráci s daňovým poradcem si mohou být jisti správností vyplněného formuláře. Navíc tím termín pro odevzdání všech dokumentů odsunou až do léta! „Pokud člověk osloví daňového poradce, získá nejenom garanci správnosti vyplnění a důsledné optimalizace daňového přiznání, ale také možnost posunout termín podání přiznání a zaplacení daní až do 1. července. O této skutečnosti musí být ovšem finanční úřad včas informován. Do 1. dubna mu musí poplatník doručit plnou moc udělenou daňovému poradci ke zpracování a podání daňového přiznání," popsala Blanka Štarmanová.

Poplatníci, kteří nestihnou podat daňové přiznání do 1. dubna, tak mohou učinit ještě pět následujících pracovních dní. V tomto období ještě stále žádné pokuty nehrozí. „Po tomto termínu už následuje sankce 0,05 procenta ze stanovené daně za každý další den prodlení. Pokuty pod 200 korun finanční úřad nevyměřuje. Pokud poplatník nepodá daňové přiznání vůbec, finanční úřad ho nejprve vyzve, aby tak učinil. Jestliže náhradní lhůtu nestihne, činí pokuta pět procent ze stanovené daně nebo daňové ztráty, vždy minimálně 500 korun. Maximální výše pokuty může dosáhnout 300 tisíc korun. Vyměřená pokuta je splatná do 30 dní od doručení platebního výměru," řekla Blanka Štarmanová.

Draho může vyjít i pozdní platba daně z příjmů. Penále za pozdě zaplacenou daň nabíhá od pátého pracovního dne po termínu splatnosti – letos od 8. dubna. „Pokud chce poplatník vyváznout bez pokuty, nejpozději 8. dubna musí mít finanční úřad peníze na účtu. Za každý další den naskakuje úrok z prodlení. Ten aktuálně činí 14,05 procenta z výše daně za rok. Pokud nepřekročí 200 korun, úřad jeho platbu nepožaduje," doplnila Blanka Štarmanová.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky