Daně 2016? Co všechno byste měli vědět

Na podání daňového přiznání z příjmů fyzických osob zbývá necelý měsíc. Ti, kdo využívají služeb daňového poradce, mohou být v klidu do 1. července. Na finančních úřadech se ale množí formuláře těch, kteří povinnost odevzdat přiznání nemají. Některým lidem se totiž odevzdání daňového přiznání může vyplatit. Informují eDaně.cz, TaxVision.

Ilustrační fotografie
reklama

Existují případy, kdy se vyplatí podat daňové přiznání, přestože poplatník takovou povinnost ze zákona nemá. Díky slevám na dani totiž může dostat zpět už zaplacené daně. „Obecně se vyplatí daňové přiznání podat, pokud vznikne nárok na vrácení přeplatku. To nastane v situaci, kdy poplatník během roku na daních něco zaplatil. Daňové přiznání se tedy vyplatí podat tomu, kdo nepožádal o roční zúčtování nebo nepracoval celých 12 měsíců,“ popsala Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

ŽENY NA MATEŘSKÉ

Podání daňového přiznání se mnohdy vyplatí i ženám na mateřské dovolené, které ještě část roku pracovaly. „Pokud například maminka odešla na mateřskou dovolenou v červnu, neuplatnila za období červenec až prosinec slevu na poplatníka. Tuto slevu na dani může uplatnit v daňovém přiznání a požádat o vrácení přeplatku. I maminky na mateřské dovolené mají stále status zaměstnance, stačí tak požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a zaměstnavatel jim následně přeplatek na dani vrátí zpět,“ popsala Blanka Štarmanová.

NEZAMĚSTNANÍ

Daňové přiznání se vyplatí podat tomu, kdo část roku pracoval jako zaměstnanec a na konci roku byl na úřadu práce veden jako nezaměstnaný. „Základní sleva na poplatníka pro rok 2015 je celkem 24 840 korun. Během roku ji zaměstnanci využívají v měsíční výši, tedy 2070 korun. Jestliže tak zaměstnanec přijde o práci například v polovině roku, nestihne slevu za celý rok vyčerpat. Když podá daňové přiznání, sleva se mu zpětně započítá a on dostane peníze zpět. K daňovému přiznání je nutné přiložit Potvrzení o zdanitelných příjmech,“ řekla Blanka Štarmanová.

STUDENTI

Prázdninové brigády jsou významným zdrojem příjmů mnoha studentů. Už dvě zaměstnání souběžně však znamenají povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů. To se nakonec studentům ve velké míře vyplatí díky přeplatkům na dani. „Brigádníci nejčastěji uzavírají dohodu o provedení práce, protože tak nemusí odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění. S uplatněním slev na dani se z odměny do 10 tisíc korun měsíčně neplatí ani daň z příjmu. Před uzavřením dohody by měli studenti vždy trvat na podepsání ,růžového formuláře‘ – prohlášení poplatníka ze závislé činnosti. Je důležité, aby si studenti své pracovní závazky smluvně ohlídali,“ zdůraznila Blanka Štarmanová.

Dohoda o provedení práce musí být uzavřena písemně a po skončení pracovního poměru by měl student dostat potvrzení o příjmech ze závislé činnosti. „Pokud brigádník nepodepíše před nástupem do práce růžové prohlášení k dani, dostane méně peněz, jelikož za něj zaměstnavatel odvede daň z příjmu. Přitom by student mohl uplatnit slevu na dani na poplatníka i na studenta. Proto je pro něj výhodné podat daňové přiznání, slevy uplatnit a požádat o vrácení přeplatku. Podáním daňového přiznání nepřipraví student o slevy ani své rodiče. Příjem z brigády a uplatnění slev na dani nijak nebrání rodičům studenta do 26 let dál uplatňovat slevu na dítě,“ vysvětlila Blanka Štarmanová.

ZAMĚSTNANCI

Ne všichni zaměstnanci jsou zbaveni povinnosti podávat daňové přiznání. Aby byl od podání daňového formuláře zaměstnanec osvobozen, musí splňovat několik podmínek. „Tou základní je, že zaměstnanec v průběhu roku neměl souběžně více zaměstnavatelů. Další kritérium je povaha příjmů. V případě, že veškeré příjmy spadají do kategorie příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, podání daňového přiznání není nutné. Pokud zaměstnanec splňuje uvedené podmínky, stačí požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně z příjmů, respektive podepsat žádost a uvést všechny důležité údaje k ročnímu zúčtování na Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Zaměstnavatel pak provede roční zúčtování daně a případný přeplatek na dani vrátí zaměstnanci ve mzdě,“ doplnila Blanka Štarmanová.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky