Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňové zvýhodnění na děti: O kolik si rodiny finančně polepší?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vládní návrh počítá s dalším zvýšením daňového zvýhodnění na děti. Bude-li návrh schválen, rodiče se dvěma a více dětmi si v příštím roce zase o něco finančně polepší. Zaměstnanci by měli mít vyšší již lednovou výplatu, kterou obdrží na svůj účet v únoru. Se zvýšením daňového zvýhodnění nečeká zaměstnance žádná administrativa navíc.

V roce 2015 činí daňové zvýhodnění na první dítě 1 117 Kč měsíčně, na druhé 1 317 Kč a na třetí a další 1 417 Kč. Vládní návrh počítá s daňovým zvýhodněním pro příští rok na první dítě ve stejné výši, na druhé by však měl být o stokorunu vyšší (1 417 Kč) a na třetí a další dítě by stoupnul o tři sta korun (1 717 Kč). Rodina se třemi dětmi by si tedy měsíčně polepšila o 400 Kč. Daňové zvýhodnění na děti snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu a může jej uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Je-li daňové zvýhodnění vyšší než daň z příjmu, vzniká dokonce nárok na daňový bonus, kdy se nezaplatí žádná daň z příjmu fyzických osob a naopak se peníze od státu dostávají.

„Daňové zvýhodnění je velmi efektivní státní finanční podporou rodin s dětmi. Zaměstnanec se dvěma dětmi tak bude mít každý měsíc čistou mzdu vyšší o 2 534 Kč než jeho bezdětný kolega se stejnou hrubou mzdou. Daňové zvýhodnění může uplatnit pouze výdělečně činný rodič, proto plní i důležitou motivační funkci. Veškerá agenda spojená s uplatňováním daňového zvýhodnění neklade žádné zvýšené nároky na rodiče, zaměstnavatele ani stát,“ hodnotí situaci Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Témata:  rodinný rozpočet daně rodina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy