Babišovo desatero pro poctivé daňové poplatníky

Hádky o elektronickou evidenci tržeb zdaleka ještě neskončili, proti návrhu ministra financí Andreje Babiše nejostřeji vystupují Svobodní a ODS. Podle občanských demokratů ohrozí zavedení pokladen menší živnostníky. Navrhovaný systém je pod soustředěným tlakem a řada informací publikovaných v médiích je nesmyslná, tvrdí Babiš.

Andrej Babiš
reklama

Proto se politik rozhodl pro deník Právo sepsat otázky, které podle něj občany trápí, a následně na ně odpovědět. Proč je tedy elektronická evidence tržeb (EET) vůbec nutná? „Protože stát selhal a od nepoctivců už léta není schopen vybrat žádnou daň. Poctiví podnikatelé nemohou konkurovat. A proto těm nepoctivým chceme vzít jejich 'konkurenční výhodu'. To je důvod, proč zavedení elektronické evidence tržeb podporují podnikatelské svazy," vysvětluje Babiš občanům.

Náklady budou nulové

Administrativu živnostníků to ale podle něj nezatíží. „Odeslání datové zprávy o tržbě a tisk účtenky budou stejně složité, jako je platba běžnou platební kartou," uklidňuje ministr financí ty méně zdatné v papírování. Stejně tak EET údajně nezatíží peněženku. „Většinu podnikatelů, kteří platí daně, to nebude stát nic. Náklady na pořízení softwaru si totiž odečtou od daně z příjmů," napsal Babiš. Proti tomu ve sněmovně rázně vystoupil Marek Benda z ODS. „To mě pěkně naštvalo. Osmdesát procent nákladů si nakonec stejně zaplatí živnostník sám. Takže buď lže vám," obrátil se Benda na kolegy v Poslanecké sněmovně, „nebo lže občanům."

Živnostníci se podle Babiše nemusí bát, že by skončili na Úřadu práce. „Objevuje se argument, že právě 'vyšší' daně povedou k likvidaci podnikatelů. Argument, že máme daně vysoké a je tedy správné je neplatit, považuji za absurdní," vysmál se takovému argumentu ministr, podle kterého se i proto jedná o snížení DPH pro restaurace z 21 % na 15 %.

Nepojede internet? Nevadí!

Systém má být spojen s kontrolním orgánem prostřednictvím internetu. Pokud ale nepojede, nemusí se živnostníci podle Babiše ničeho bát. „Pokladny budou dál vydávat účtenky, zákazníci budou v klidu nakupovat a data se odešlou, až internet naskočí. Pokud bude daňovému poplatníkovi vypadávat internetové připojení mnohem častěji než ostatním ve stejné ulici, daňová správa se na to podívá," má jasno předseda hnutí ANO.

Pokud se EET nepodaří zavést do začátku příštího roku, nic se prý neděje. „Elektronickou evidenci tržeb lze zavést kdykoliv k prvnímu dni měsíce. Když nebude systém spolehlivě vyzkoušený k 1. lednu 2016, jeho spuštění o pár týdnů posuneme. Už dnes hrajeme na nervy těm, kteří tržby nepřiznávají. Těm chytřejším se už v roce 2015 začíná v podnikání více dařit, aby skok v tržbách evidovaných v roce 2016 nebyl tak nápadný. Vědí totiž, že daňové povinnosti lze kontrolovat několik let zpátky," rýpnul si do nepoctivců ministr financí.

První na řadě jsou restaurace

Povinnost elektronicky evidovat tržby bude prý zaváděna postupně, první na řadě budou restaurace a maloobchody. „Další sektory budeme přidávat výhradně na základě rizikové analýzy daňové správy. U každého sektoru zvážíme přínosy a náklady. Na drobné řemeslníky, kadeřnice, a jiné se elektronická evidence tržeb vztahovat nebude," uklidnil část živnostníků Andrej Babiš, který počítá s tím, že zavedení EET přinese rovné a spravedlivé podnikatelské prostředí a navíc i desítky miliard do státního rozpočtu.

Vláda chce podobným krokem prý naučir zákazníky, že nechat si vystavit účet je normální. „Když se budou vystavovat účty, kontrola nebude potřeba. Když účty někdo úmyslně vystavovat nebude, daňová správa zasáhne. Nasloucháme připomínkám a z návrhu zákona proto odstraníme povinnost zákazníka účtenku převzít. Když zákazník vystavenou účtenku nechá na pokladně, systém to nijak neohrozí, neboť data již budou odeslána.

Celá tahle změna by navíc měla chránit poctivé živnostníky před těmi nepoctivými, kteří je drtí cenami bez daně. „Vždy, když státu chyběly daňové příjmy, zvýšil daně zaměstnancům. Tyto daně totiž vybere zaměstnavatel, zaměstnanec příjmy neschová a pro daňovou správu je to jednoduché. Vybírat daně jako dřív mi však nepřipadá spravedlivé," dodal na závěr Babiš.

Témata: daně | dph | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky