Hodinová mzda 700 korun? Pro Čechy sci-fi. Velké srovnání

Tohle srovnání možná mnoho lidí zarazí. Ve venezuelském Caracasu, peruánské Limě, kolumbijské Bogotě či v malajsijském Kuala Lumpuru berou lidé téměř stejnou mzdu jako v Praze. Tedy alespoň při srovnání té hodinové. Ačkoliv to vypadá, že na tom nejsme ve srovnání s těmito exotickými zeměmi příliš dobře, vězte, že Varšavané či obyvatelé Budapešti jsou na tom ještě hůř.

Ilustrační fotografie
reklama

Líbila by se vám průměrná čistá hodinová mzda okolo 600 nebo 700 korun? Tak to se budete muset nejspíše přestěhovat. Takovýto plat totiž dostávají lidé ve švýcarských městech - Curych a Ženeva, nebo v belgickém Luxemburku. Slušné hodinové mzdy mají ale například i zaměstnanci v západoevropských metropolích, USA či Japonsku.

V Praze podle velkého srovnání USB je vážená průměrná hrubá mzda 170 korun za hodinu, čistá pak 134 korun. Pokud srovnáme například se zeměmi bývalého východního bloku, tak jsme na tom s hodinovou mzdou hůře než Bratislavané a Tallinnci. Naopak Pražané berou více než Varšavané, Budapešťané či obyvatelé Rigy nebo Vilniusu.

Ve velkém srovnání platů v různých světových městech UBS použil vážený průměr z mezd z 15 profesí.

Zajímavé je také mezikontinentální srovnání. "Nejlépe" se mají, alespoň co se týče hodinového platu, pracovníci v západní Evropě, kteří pobírají v průměru okolo 750 korun hrubého. V Severní Americe je průměrná hodinová mzda okolo 730 korun, v Asii 240 korun, ve východní Evropě a Jižní Americe 200 korun.

Vůbec největší rozdíly podle profesí jsou podle UBS mezi učiteli na základních školách a řidiči v Káhiře a Lucembrku. Učitelé a řidiči v egyptské metropoli berou jen 1,5 procenta čisté mzdy svých lucemburských protějšků.

Témata: platy / mzdy | mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky