Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolem daňových rájů přituhuje. Zájem firem ale neopadá

Kolem daňových rájů přituhuje. Zájem firem ale neopadá

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, ke konci roku 2013 přesáhl 13 000 a meziročně se zvýšil o 2,9 % (371). Ani přes tlak EU a USA na daňové ráje nebo změnu legislativy na oblíbených Seychelách, zájem tuzemských podnikatelů neopadá. Loni ho navíc podpořil zákaz anonymních akcií a výsledky předčasných voleb. Detailní statistiky za loňský rok zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

„Loňský rok se nesl v duchu pokračujícího tlaku Evropské unie a USA na off-shore destinace, jejichž důsledkem byla například změna legislativy na Seychelách, které podnikatelé vyhledávali zejména kvůli zajištění anonymity. Ačkoliv je zřejmé, že kolem daňových rájů „přituhuje", v roce 2014 neočekáváme dramatický pokles zájmu," hodnotí aktuální statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že podnikatelé budou využívat jiné, a zřejmě komplikovanější možnosti pro zajištění anonymity, ochrany majetku nebo snížení daní.

Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj ke konci loňského roku kontrolovali 3,3 % českých firem a do základního kapitálu těchto podnikatelských subjektů investovali 399,8 miliard korun, což představuje 16 % celkového základního kapitálu českých firem. 58 % společností s vlastníkem z daňového ráje podniká v oblasti nemovitostí nebo obchodu.

Největší absolutní přírůstek v roce 2013 zaznamenaly Seychely (205 nových) a Kypr (114), z relativního pohledu byl největší zájem o Marshallovy ostrovy (+121 %), Seychely (+40 %), Belize (+23 %) a Maltu (+22 %). Počet firem s vlastníky z Nizozemí (-75 firem), Lucemburka (-29) i Lichtenštejnska (-24) nadále klesá.

Témata:  daně

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Jak vysoké jsou daňové sankce, když podáte pozdě daňové přiznání?

Žádné daňové starosti nemají OSVČ, které dobrovolně vstoupily do daňového paušálního režimu a po celý rok 2023 platily stejnou měsíční daňovou platbu. Ostatní OSVČ však musí v zákonném termínu odevzdat daňové přiznání a přehledy za rok 2023. Nesplnění této základní daňové povinnosti je sankciováno. Jak vysoké mohou být pokuty? Jak je to s penále?