Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neplatíte zbytečně moc na dani z nemovitosti?

Neplatíte zbytečně moc na dani z nemovitosti?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V souvislosti s blížícím se termínem pro podání přiznání k dani z nemovitostí, který je koncem ledna, je dobré připomenout zásadní změnu ve výši poplatku ze zpevněných ploch pozemků, jež vstoupila v platnost s účinností novely zákona 212/2011 Sb. od 1. 1. 2012.

Pro zpevněné plochy pozemků užívaných k podnikatelské činnosti, pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku, ostatní zemědělskou výrobu a ostatní podnikatelskou činnost se sazba daně zvýšila 25krát z původních 0,20 Kč/m2 na 5 Kč/m2. Skutečnou výměru zpevněné plochy, dle informací Generálního finančního ředitelství, není potřeba pro účely přiznání k dani deklarovat geometrickým zaměřením či znaleckým posudkem. Poplatník je povinen pouze prokázat všechny skutečnosti uváděné povinně v daňovém přiznání. Ze zkušeností společnosti GEODIS však vyplývá, že většina dotčených subjektů si pro předešlé podání přiznání výměru zpevněných ploch odhadovala svépomocí. Zejména u subjektů, kde je vlastnictví rozprostřeno do většího počtu provozoven, nebo kde celková plocha pozemků přesahuje cca 10 ha, se nabízí možnost optimalizace výše daně přesným určením zpevněných ploch. Výrobní manažer společnosti GEODIS Ing. Stanislav Madron doplňuje: „Z realizovaných projektů přípravy podkladů k dani z nemovitosti vyplývá, že dotčené subjekty mnohdy nemají potřebné podklady pro určení skutečné výměry a jejich odhady, vycházející pouze z údajů katastru nemovitostí, se od skutečnosti značně liší. Zejména v případě rozsáhlých vlastnictví byl výsledný odhad mnohdy dále upraven, aby se vzhledem k jeho přesnosti vyloučila možnost penalizace z krácení daně. Pro větší vlastníky to může znamenat odchylku od skutečné výše daně až v milionech korun.“ Společnost GEODIS se problematikou tzv. „srážkové daně“ dlouhodobě zabývá v zahraničí a s novelou zmíněného zákona byla schopna nabídnout zpracování podkladů pro daňová přiznání i v České republice. „K vyhodnocení rozhraní ploch využíváme zejména vlastní celoplošnou ortofotomapu s vysokým rozlišením a šikmé snímky, ale i dalších dostupných podkladů jako je mapa závodu, existující fotodokumentace, znalosti správců areálů, a samozřejmě i šetření přímo v terénu. Podstatné ale je, že zákazník kromě přesných podkladů k dani z nemovitostí dostává data využitelná také pro facility management a často se podaří i opravit chyby v účetní evidenci nebo evidenci katastru nemovitostí“ dodává Ing. Madron.

Přesné vyhodnocení zpevněných ploch má pro větší vlastníky hned několik přínosů. Hlavním je samozřejmě úspora na dani díky skutečným výměrám zpevněných ploch. Dále je to skutečnost, že i když vyhodnocení nepřinese úsporu na dani, přináší jistotu nenapadnutelnosti podkladů ze strany správce daně. V neposlední řadě je to pak aktualizace účetní evidence a ověření stavu evidence katastru nemovitostí.

Témata:  daně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy