Tomio Okamura: Babka s osmi tisíci potřebuje každou korunu

Na svém pravidelném videoblogu se podnikatel Tomio Okamura opřel do vládních škrtů, které jsou prováděny plošně bez rozmyslu a bez řádného cíle. „Plošně škrtat umí jen cvičená opice,“ řekl moravsko-japonský investor.

660
reklama

Vládní škrty s cílem snížit dluh veřejných financí je posledním důvodem, proč současná koalice přežila poslední a snad i nejvážnější vládní krizi. Ale ne všem jsou její škrty po chuti. Tomio Okamura uvedl, že problémem nejsou ani tak škrty jako jejich provedení.

„Výsledkem jsou administrativní škrty beze smyslu a v důsledku mají škodlivý účinek na ekonomiku i na všechny naše občany.“ Sám jako podnikatel a investor říká, že pokud by moderní firma chtěla zredukovat své náklady na provoz, zcela jistě by se vydala odlišnou cestou, než současná vládní koalice, pokud by nechtěla společnost ohrozit na efektivitě.

Proto nejprve musí přijít analýza, následně rozbor následků, které škrty firmě přinesou, a teprve poté se hledá řešení s co nejmenším dopadem na efektivitu firmy. Škrty podle Tomia Okamury nesmí ohrozit funkčnost firmy, naopak ji to musí posílit.


Škrtat jen tam, kde to neohrozí

I proto politikům vzkazuje: „Milá vládo, chceš zmrazit důchody? Proč ne. Stopni je těm, kdo je mají vysoké. Ne za trest, ale proto, že v krizi není potřeba zvedat důchod člověku, který zároveň také bere desetitisícové výsluhy. Ale babka s osmi tisíci potřebuje každou korunu.“

Podobně mluví i o porodném. Jestliže je nastávající tatínek manažerem se stotisícovým platem, rodina se rozhodně obejde bez porodného. Pokud ovšem je maminka pracující v supermarketu, jen těžko si šetří třeba jen na kočárek z bazaru.

Za největší problém ale podnikatel vidí fakt, že škrty provádějí a ospravedlňují ti, kteří jsou podle něj spoluodpovědní za rozkrádání státu, korupci a neúsporné hospodaření po dobu samostatné existence České republiky. Tato výtka ovšem nemíří pouze do řad vládní koalice, ale je podnikatelem řečena na všechny politické strany, ať zleva či zprava.

Podle Tomia Okamury je zde stát od toho, aby chránil své občany. A to není nějaká výsada lidí, anebo dar, který jim stát dává. To je podle investora jeho povinnost, neboť proto ho daňoví poplatníci platí, proto ho občané mají.

Témata: okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky