Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půlka lidí stále nepředložila daňové přiznání. Poslední termín je pondělí

Půlka lidí stále nepředložila daňové přiznání. Poslední termín je pondělí

Foto: Pixmac

Na finanční úřady s daňovým přiznáním dosud přišla pouze polovina těch, kteří tuto povinnost mají. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová agentuře Mediafax ve středu řekla, že čas mají tito lidé až do pondělí 2. dubna.

"Už od loňského roku, od platnosti nového daňového řádu, se termín pro podání daňového přiznání posunul z 31. března na 1. dubna. A vzhledem k tomu, že letos 1. dubna vychází na neděli, tak poslední termín pro podání daňového přiznání je 2. dubna. To znamená, že ještě v pondělí lze bez jakýchkoliv sankcí podat daňové přiznání a je to v termínu," uklidnila Musilová lidi, kteří podání daňového přiznání nechávají na poslední chvíli.

Takových jsou v Česku statisíce, daňové přiznání totiž dosud odevzdala pouze polovina těch, kteří tuto povinnost mají. "V současné chvíli v celorepublikovém měřítku evidujeme pouze zhruba plus mínus polovinu z očekávaného počtu daňového přiznání. Ještě polovina lidí by ho měla na finanční úřad nějakým způsobem dopravit nebo ho podat poštou či elektronicky," upozornila Musilová.

Opět se ukázalo, že spousta lidí tuto povinnost odkládá až na poslední chvíli. Podatelny finančních úřadů proto tento týden pociťují výraznější nápor klientů. Podle Musilové se však na to úředníci připravili. "V současné chvíli máme daleko větší nápor na podatelny finančních úřadů a bude to čím dál tím víc. Na podatelnách je nicméně lidí dost, ale snažíme se podací místa ještě více posílit tak, aby nedocházelo ke vzniku delších front. V zásadě se dá říct, že jsou všichni odbavováni maximálně do deseti minut," poznamenala Musilová.

Kvůli očekávanému náporu lidí se upravila také otevírací doba finančních úřadů. "Celý tento týden mají podatelny finančního úřadu otevřeny všude až do 18 hodin, to se týká i pondělí příští týden. I ten poslední den pro podání daňového přiznání tak mají všechny finanční úřady otevřeny až do 18 hodin. A tuto sobotu 31. března mají finanční úřady v sídlech okresů otevřeno od 8 do 12 hodin," informovala Musilová.

Termín pro podání daňového přiznání je stejný, jako ten, do kdy musí být daně zaplaceny. Musilová přitom upozorňuje, že peníze by měly být na účtu finančního úřadu už v pondělí 2. dubna. "Výpočet úroku z prodlení se však počítá až od pátého dne prodlení. Tedy sankce se bude počítat až pět dnů poté, co se s platbou zpozdíte. Celý příští týden je tak taková toleranční lhůta, aby se stihly peníze dopravit na účet finančního úřadu. Když se to v pondělí pošle například elektronickým bankovnictvím, tak by to ještě mělo dojít včas a žádný úrok z prodlení by se tam vypočítávat neměl," poznamenala Musilová.

Generální finanční ředitelství letos očekává stejný počet daňových přiznání, jako v loňském roce, tedy 1 800 000.

Témata:  daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy