Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní daňový balíček. Přehled vybraných změn

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Přehled vybraných změn v daňových zákonech, které přináší vládní daňový balíček. V úterý by se jím měla zabývat Sněmovna v prvním čtení.

Veřejným rozpočtům by měl v příštím a následujícím roce přinést každoročně navíc asi deset miliard korun.

- Zvýšení daně u tabáku ke kouření o 224 korun na 2460 korun za jeden kilogram tabáku včetně zahřívaného. Za jednu cigaretu by měla být minimální daň 2,9 koruny, nyní je 2,63 koruny. Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret by tak mohla podle informací ČTK od tabákových firem stoupnout o 12 až 13 korun.

- Zvýšení spotřební daně z lihu z 28.500 korun za jeden hektolitr etanolu na 32.250 korun. V případě pěstitelského pálení by sazba měla stoupnout na 16.200 korun z 14.300 korun. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin by u půllitrové lahve 40procentní lihoviny cena kvůli zvýšení daně stoupla o 9,1 koruny. Samotná spotřební daň vzroste v uvedeném případě z nynějších 57 korun na 64,50 Kč.

- Zvýšení sazeb u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a totalizátorových her z 23 na 25 procent. U totalizátorové hry je výhra podmíněna uhodnutím sázkové příležitosti, tedy například sportovního výsledku nebo veřejné události. U loterií, bing a živých her MF navrhuje růst z 23 procent na 30 procent.

V současnosti je sazba daně 23 procent pro všechny druhy hazardních her kromě technických a 35 procent pro technické hry. Daň pro technické hry MF nemění.

- Zavedení 15procentní srážkové daně z příjmu u hazardu, loterií a dalších sázek, a to nad 100.000 korun. V současnosti jsou výhry z loterií, sázek a podobných her od daně z příjmů osvobozeny.

- Mění se metoda tvorby a daňové uznatelnosti technických rezerv u pojišťoven. Nově by měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví.

- Rozšiřuje se osvobození příjmů z podílu na zisku nově u krajů a státu. V současnosti jsou totiž osvobozeny příjmy ze zisku jen u firem, které spoluvlastní nebo vlastní obce a dobrovolné svazky obcí.

- Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se má zdvojnásobit z nynějších 1000 Kč na 2000 Kč. Důvodem je podle vlády inflace a nárůst administrativy.

- Osvobození od daně z nemovitých věcí u ploch, které souvisí s ochranou životního prostředí a ochranou krajinných prvků, tedy například tzv. remízky.

- Zrušení osvobození zemního plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách od daně. Domovní kotelnou se rozumí decentralizovaný zdroj tepla umístěný v bytovém domě.

Témata:  vláda daně poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 21:13

Generální ředitel HSBC nečekaně odstoupil

Výkonný ředitel skupiny HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně odchází do důchodu.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy