Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mzdy půjdou prudce dolů! Stát nemá peníze a propouští

Mzdy půjdou prudce dolů! Stát nemá peníze a propouští

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Stát nemá peníze, proto brzdí růst mezd a propouští, říká Vladimir Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finances. Průměrná hrubá měsíční mzda stoupla v roce 2011 meziročně o 522 korun (2,2 %) na 24 319 korun.

Hlavní ekonom společnosti Next Finances Vladimír Pikora komentuje údaje s tím, že dnešní statistika mluví o průměrné mzdě, nikoli o nejčastější mzdě. Nejčastější mzda je v ekonomice o několik tisíc nižší. Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou. Navíc připomíná, že mzda se uvádí před odvodem příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení, politiku zaměstnanosti a zálohy na daně z příjmu.„Ačkoli mzdy stále rostou, bude mzdové dotahování západní Evropy během na velmi dlouhou trať. Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037,“ říká Pikora.„S reálným poklesem mezd můžeme počítat i po celý letošní rok. Dokonce se dá předpokládat ještě rychlejší pokles, než jsme viděli v závěru loňského roku,“ řekl Petr Dufek, analytik ČSOB. Překvapením pro něho je, že mzdy v závěru roku rostly ve veřejném sektoru, který prochází obdobím úspor. I díky tomuto zvýšení byly mzdy ve veřejném sektoru v průměru o 900 korun vyšší než v soukromé sféře, doplnil Dufek.„Ve srovnání s vyspělými zeměmi se toho loni příliš nezměnilo. Průměrná mzda v ČR nedosahuje ani třetinové úrovně německých mezd, na straně druhé je však o čtvrtinu vyšší než na Slovensku,“ konstatuje Dufek.Podle Tomáše Volfa, analytika skupina Citfin, se dá čekat, že trend poklesu reálné mzdy bude pokračovat i letos. Pokud budeme vůbec moci mluvit o nějakém nominálním růstu, vysoké tempo růstu cen bude znamenat pokles reálné hodnoty.„Vysoká nezaměstnanost, která nadále roste (v únoru 9,2 %) nevytváří tlak na zaměstnavatele, kteří si mohou dovolit mzdy nezvyšovat, což jim trochu uvolňuje ruce a zvětšuje manévrovací prostor při očekávaném poklesu tempa růstu ekonomiky,“ komentuje Volf.Podle Michala Kozuba, analytika společnosti Home Credit, musí zaměstnanci v následujících měsících počítat s tím, že situace se výrazně nezlepší.“Ekonomická recese, která se vrátila do Česka po dvou letech, nutí podniky šetřit, a tak zvyšování platů rozhodně není na pořadu dne. Naopak ceny rostou nejrychleji za poslední tři roky, a lidé si proto letos příliš nepolepší,” dodává Kozub.Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla v roce 2011 meziročně o 522 korun (2,2 %) na 24 319 korun. V čtvrtém čtvrtletí dosáhla výše 26 067 Kč. To je v porovnání se stejným obdobím 2010 o 502 Kč (2,0 %) více. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Témata:  platy / mzdy mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy