V roce 2011 rostly hlavně platy specialistů

V roce 2011 narostly mzdy specialistů napříč všemi sledovanými obory, tahounem jejich růstu byla v České republice oblast IT. Vyplývá to z průzkumu Salary & Benefits Guide 2011-2012 personální agentury Robert Half International, jehož výsledky v úterý zveřejnila.

660
reklama

„Zvyšování mezd specialistů, které jsme zaznamenali již od konce roku 2010, pokračovalo i v roce 2011. Růst mezd se nejčastěji týkal zkušených odborníků, a to zejména v informačních technologiích (IT), administrativě, logistice a u obchodních pozic v rychloobrátkovém spotřebním zboží a specifických technických pozic,“ řekl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.

„V loňském roce se také významně zvýšil zájem o uchazeče na pozice v oblasti lidských zdrojů,“ dodal.

Nové pracovní možnosti se podle společnosti otevřely i pro vysokoškolské absolventy. Podmínkou ale byla komerční praxe vykonávaná při studiu. Největší uplatnění našli v oblasti IT a obchodu. Po těch byla vzhledem k nedostatku kvalifikovaných odborníků největší poptávka, především po zkušených programátorech v jazycích JAVA/J2EE, C/C++ a testerech na trhu IT.

V roce 2012 společnost očekává větší stabilizaci pracovního trhu specialistů. „Zaměstnavatelé budou pravděpodobně opatrnější při otevírání nových pozic. Nábory nových zaměstnanců budou probíhat zejména jako náhrada za stávající zaměstnance. V důsledku toho neočekáváme v průběhu roku 2012 výrazný nárůst mezd,“ doplnil Křížek.

Mezinárodní společnost Robert Half International se specializuje na vyhledávání a výběr odborníků na stálý pracovní poměr i na časově omezené projekty s důrazem na etiku, profesionalitu a individuální přístup. V České republice působí ve čtyřech specializovaných divizích: Robert Half Finance & Accounting, Robert Half Sales & Marketing, Robert Half Technology a Office Team.

Témata: platy / mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky