Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sliby, chyby: Kraje nemají peníze na zvýšení platů lékařům

Kraje nejsou schopny plnit sliby ministra zdravotnictví a přísunem krajských peněz zajistit zvýšení platů lékařů v regionálních nemocnicích o 6,25 procent. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

"Dát slib a pak vymáhat jeho plnění po někom jiném, to je velké kličkování a od ministra centrální vlády nevídaná věc," prohlásil Hašek na adresu dopisu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), kterým údajně resortní šéf vyzval regionální samosprávy k nalití peněz do mzdových fondů krajských špitálů. Ministr zdravotnictví totiž podle Haška vyzval kraje, aby naplnily dohodu s lékaři, podle které by se měly lékařům letos plošně zvýšit platy o 6,25 procent. Kraje však žádné volné peníze, které by mohly poukázat nemocnicím, nemají. Z krajských rozpočtů nejsme schopni zaplatit sliby, které dala centrální vláda, konstatoval Hašek. Upozornil, že při zvýšené dani z přidané hodnoty nejde ani koruna do krajských rozpočtů. "Za této situace není ve veřejných rozpočtech peněz nazbyt. Pokud bychom začali dotovat nemocnice, dostali bychom se na tenký led veřejných podpor a do možné kolize s bruselskými normami," prohlásil šéf asociace krajů. Podle Haška má nástroj na zvýšení platů v krajských nemocnicích v rukou právě ministr zdravotnictví Heger, jehož úřad sestavil takzvanou úhradovou vyhlášku. "Podle ní mají nemocnice na letošek dostat stejné peníze jako v roce 2010. Vloni však zdravotníkům vzrostly platy a letos mají navíc nemocnice vyšší výdaje kvůli růstu nižší sazby daně z přidané hodnoty," poukázal na rozpor Hašek. Největší problém přitom mají podle Haška kraje s financováním svých záchranek. "Zdravotnické záchranné služby dostávají čtyřicet procent peněz z veřejného zdravotního pojištění, plných šedesát procent financí potřebných k jejich provozu doplácejí kraje," řekl Hašek. Podle něj to není spravedlivé. "Provoz takové služby má co nejvíce pokrývat veřejné pojištění," řekl šéf asociace krajů. Protestů lékařů v krajských nemocnicích se hejtman nicméně neobává. Zdravotníci podle něj vědí, že zvýšení jejich platů je v rukou ministerstva. V Jihomoravském kraji však zároveň Hašek naplánoval "vysvětlující" schůzku s nemocničními odboráři. "Svoláme malou krajskou zdravotní tripartitu. Budeme o platech jednat," prohlásil.

Témata:  zdravotnictví platy / mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy