Chaty a chalupy v Česku extrémně podražily

Ceny chat a chalup v oblíbených rekreačních lokalitách vzrostly za poslední tři roky až o 40 procent. Nejvyšší nárůst zaznamenaly některé horské oblasti a také nejoblíbenější chatařské lokality s dobrou dostupností z Prahy a Brna. Vyplývá to ze statistiky prodejů společnosti M&M reality.

Ilustrační fotografie
reklama

Silná poptávka ze strany pražské a brněnské klientely ovlivňuje ceny „víkendových“ nemovitostí v blízkosti těchto měst. Ve Středočeském a Jihomoravském kraji stouply v období let 2015 až 2017 ceny chat a chalup přibližně o 30 procent. A podražily i vzdálenější rekreační lokality.

Situaci v dobré dojezdové vzdálenosti od Prahy popisuje Jan Bareš, oblastní manažer pro Středočeský kraj společnosti M&M reality. „Ze zmíněných tří let jsme zaznamenali největší nárůst cen chat a chalup během toho posledního, tedy 2017, kdy ceny srovnatelných nemovitostí vzrostly až o 20 procent oproti roku 2016,“ konstatuje Bareš. Právě v jarních měsících je podle něho hlavní sezóna nákupů těchto nemovitostí. Mezi nejžádanější lokality v kraji patří okolí řek Vltavy, Sázavy a Berounky.

V blízkosti Brna se podle Jarmily Odehnalové, oblastní manažerky pro Jihomoravský kraj společnosti M&M reality, úplně nejlépe prodávají chaty a chalupy v hodnotě zhruba 900 tisíc korun, které nejsou od města vzdálenější než 50 kilometrů. Mezi žádané lokality ze strany brněnské klientely patří Vysočina, Žďárské vrchy a okolí Novomlýnských nádrží. „Klienti vítají možnost většího volnočasového vyžití v blízkém okolí chalupy, například cyklostezky, možnost rybaření, naučné stesky a podobně,“ konstatuje Odehnalová.

Výrazný, zhruba třicetiprocentní nárůst cen chat a chalup ukázaly prodeje těchto nemovitostí také v Pardubickém, Karlovarském a Zlínském kraji a ještě vyšší v Královéhradeckém kraji, kde ale statistiku ovlivňují rekreační objekty v nejžádanějších horských lokalitách.

„Ve srovnání s rokem 2015 je současná poptávka po rekreačních nemovitostech v Královéhradeckém kraji o poznání silnější. Na základě uskutečněných prodejů lze konstatovat, že ceny poskočily o 30 až 40 procent směrem vzhůru. Jako příklad můžu uvést chatu v  Třebechovicích pod Orebem, která byla v roce 2015 prodána za 500 tisíc korun. Dnes by byl srovnatelný objekt prodejný za cenu o 150 až 200 tisíc vyšší,“ přibližuje Jan Kubíček, vedoucí pobočky společnosti M&M reality v Hradci Králové.

Podobnou situaci popisuje oblastní manažer pro Olomoucký kraj společnosti M&M reality Radek Koleček: „Vezmeme-li průměr mezi chatami a chalupami, starými i novými, tak v Olomouckém kraji zdražily tyto nemovitosti za poslední tři roky o 20 procent. V horských oblastech, kde je velká poptávka, to ale bylo o 40 procent.“  

Také v některých žádaných rekreačních lokalitách Jihočeského kraje vrostly ceny nemovitostí zhruba o 20 procent. „Chalupa o velikosti 80 metrů se zahradou o rozloze 450 metrů čtverečních, která se dnes prodává za 1,2 milionu, by před třemi roky stála o 200 tisíc méně,“ přibližuje Stanislav Pouzar, oblastní manažer pro Jihočeský kraj společnosti M&M reality.

V Plzeňském kraji a na Vysočině ukazují realizované prodeje nárůst cen zhruba o 10 až 15 procent za tři roky a v tomto rozmezí se pohybuje i Moravskoslezský kraj. „Průměrná chata v Moravskoslezském kraji se dnes prodává o 100 až 150 tisíc korun dráže než před třemi lety.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky