Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nákup nemovitosti se dosud vyplácí. Hypotéky jsou stále dostupné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Za poslední tři roky si hypotéku vzalo na 320 tisíc lidí a dohromady ji k financování svého bydlení nebo jako investici využívá pětina českých domácností. Důvodem jsou zvyšující se příjmy, důvěra v rostoucí ekonomiku, příznivé úrokové sazby hypoték, nízká inflace a stabilní ekonomika s výhledem růstu v příštích letech.

Hlavní motivací Čechů k nákupům nemovitostí je potřeba vyřešit si vlastní domov a nespoléhat se na nájemní bydlení. Nejen v České republice, ale i v dalších postkomunistických zemích je patrná snaha bydlet ve vlastním, zatímco v západní Evropě lidé více využívají bydlení jako službu. Například v Německu tvoří 60 procent bytového fondu nájemní bydlení a zbytek je soukromý. V Česku je to naopak.„Přestože hypotéky rostou a ceny bytů také, nákup nemovitostí je trvalou a dlouhodobou investicí a v současné době představuje stabilní zhodnocení finančních prostředků. Tento trend sledujeme i při prodeji bytů v rezidenčním projektu Nové Chabry. Projekt realizujeme ve fázích a již nyní máme řadu zájemců pro další výstavbu, kterou připravujeme,“ komentoval vyšší podíl bydlení v osobním vlastnictví u Čechů Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která v Praze realizovala několik rezidenčních projektů.

Češi nákupem nemovitosti neřeší jen potřeby bydlení. Zhruba až třetina nemovitostí v posledních letech byla pořízena pro uložení volných finančních prostředků a je možné konstatovat, že u některých typů nemovitostí došlo až k 50procentnímu zhodnocení. Z pohledu vhodnosti investice se jeví nemovitosti jako stabilní, s jistým dlouhodobým růstem, mírnou volatilitou a minimálními riziky. Do nemovitosti může investovat každý napřímo. Nemusí k tomu mít zvláštní znalosti nebo odbornost. Nemovitost si prohlédnete. Víte, co od ní požadujete a s jakým záměrem si ji pořizujete. I neprofesionál je schopen spočítat, zda se mu vyplatí vzít si hypotéku na nemovitost a následně ji pronajímat. Navíc nemovitost je většinou vysoce likvidní, takže v případě potřeby ji lze prodat a rychle získat hotovost.„Velkou výhodu mají zejména zavedené lokality, tedy projekty, které už nějakou dobu fungují a kupující si mohou ověřit, jak se v místě žije. První kupující se v Nových Chabrech do bytů stěhovali v roce 2015 a již dnes se jejich nemovitosti zhodnotily řádově o desítky procent. Nyní, kdy k projektu bylo otevřeno komerční centrum s potravinami, restaurací Dream Food, fitness studiem Dream Fit a prodejnou vín a delikates Mucho Gusto, se lokalita stává opět zajímavější,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která v Praze realizovala několik rezidenčních projektů.

Témata:  bydlení nemovitosti

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.