Nákup nemovitosti se dosud vyplácí. Hypotéky jsou stále dostupné

Za poslední tři roky si hypotéku vzalo na 320 tisíc lidí a dohromady ji k financování svého bydlení nebo jako investici využívá pětina českých domácností. Důvodem jsou zvyšující se příjmy, důvěra v rostoucí ekonomiku, příznivé úrokové sazby hypoték, nízká inflace a stabilní ekonomika s výhledem růstu v příštích letech.

Ilustrační fotografie
reklama

Hlavní motivací Čechů k nákupům nemovitostí je potřeba vyřešit si vlastní domov a nespoléhat se na nájemní bydlení. Nejen v České republice, ale i v dalších postkomunistických zemích je patrná snaha bydlet ve vlastním, zatímco v západní Evropě lidé více využívají bydlení jako službu. Například v Německu tvoří 60 procent bytového fondu nájemní bydlení a zbytek je soukromý. V Česku je to naopak.

„Přestože hypotéky rostou a ceny bytů také, nákup nemovitostí je trvalou a dlouhodobou investicí a v současné době představuje stabilní zhodnocení finančních prostředků. Tento trend sledujeme i při prodeji bytů v rezidenčním projektu Nové Chabry. Projekt realizujeme ve fázích a již nyní máme řadu zájemců pro další výstavbu, kterou připravujeme,“ komentoval vyšší podíl bydlení v osobním vlastnictví u Čechů Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která v Praze realizovala několik rezidenčních projektů.

Češi nákupem nemovitosti neřeší jen potřeby bydlení. Zhruba až třetina nemovitostí v posledních letech byla pořízena pro uložení volných finančních prostředků a je možné konstatovat, že u některých typů nemovitostí došlo až k 50procentnímu zhodnocení. Z pohledu vhodnosti investice se jeví nemovitosti jako stabilní, s jistým dlouhodobým růstem, mírnou volatilitou a minimálními riziky. Do nemovitosti může investovat každý napřímo. Nemusí k tomu mít zvláštní znalosti nebo odbornost. Nemovitost si prohlédnete. Víte, co od ní požadujete a s jakým záměrem si ji pořizujete. I neprofesionál je schopen spočítat, zda se mu vyplatí vzít si hypotéku na nemovitost a následně ji pronajímat. Navíc nemovitost je většinou vysoce likvidní, takže v případě potřeby ji lze prodat a rychle získat hotovost.

„Velkou výhodu mají zejména zavedené lokality, tedy projekty, které už nějakou dobu fungují a kupující si mohou ověřit, jak se v místě žije. První kupující se v Nových Chabrech do bytů stěhovali v roce 2015 a již dnes se jejich nemovitosti zhodnotily řádově o desítky procent. Nyní, kdy k projektu bylo otevřeno komerční centrum s potravinami, restaurací Dream Food, fitness studiem Dream Fit a prodejnou vín a delikates Mucho Gusto, se lokalita stává opět zajímavější,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která v Praze realizovala několik rezidenčních projektů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky