Nedostatek stavebních povolení ničí české stavebnictví

„Stavební úřady v České republice jsou pomalejší než v rozvojovém světě. Z Evropské unie jsou na tom hůře už jen Rumunsko, Slovensko a Kypr. Nefungující stavební úřady jsou hlavní příčinou skomírajícího stavebnictví. Negativním důsledkem jsou vysoké ceny nemovitostí,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ilustrační fotografie
reklama

„Maloobchodníci hlásí skvělé výsledky. Díky rostoucí spotřebě domácností letos mohou prožít rekordní růst tržeb. S rostoucími příjmy lidí rostou objemy prodejů i poptávka po luxusním zboží,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

S příchodem jarních měsíců se začne oživovat stavební činnost. Za únor stavební produkce reálně meziročně vzrostla o 9,4 %. Tento ukazatel je však zkreslený velmi nízkou základní hodnotou, takže i nárůsty o desítky procent by byly nedostačující. Na vině jsou stavební úřady, které kvůli přebujelé byrokracii nevydávají dostatek stavebních povolení. Těch bylo v únoru vydáno pouze 5 543. Výsledkem je nízká nabídka na trhu realit, což má za následek rychlý růst cen nemovitostí.

Průmyslová produkce v únoru reálně meziročně vzrostla o 2,7 %. Firmám se daří získávat nové zakázky, jejichž hodnota meziročně vzrostla o 4,1 %. Největším problémem průmyslníků tak zůstává nedostatek zaměstnanců a jejich narůstající mzdové nároky. Průměrná mzda v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci již dosáhla úrovně 30 282 Kč, což představuje meziroční nárůst o 7,3 %.

Díky růstu mezd napříč celou ekonomikou roste spotřeba domácností. To má za následek meziroční růst únorových maloobchodních tržeb o 6,0 %. Pro rok 2018 lze očekávat další růst mezd o 6 % až 8 %, je tak dobře možné, že letošní rok se stane pro maloobchod rekordním.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky