Měli byste koupit dům v dražbě?

Tradiční prodejní kanály a práce s realitními agenty nejsou jediným způsobem, jak získat nemovitost. Zkušení investoři často nakupují nemovitosti v dražbách, ale dražby se neomezují pouze na odborníky, naopak stále častěji tímto způsobem kupují své domy, byty, chaty nebo pozemky nováčci a koncoví uživatelé.

Ilustrační fotografie
reklama

„Chcete-li nemovitost za dobrou cenu, v dražbě máte příležitost. Ale samozřejmě koupě v dražbě automaticky sama o sobě neznamená dobrou cenu, pokud se budete chovat neuváženě a nebudete připraveni. Je potřeba si udělat domácí úkol, nemovitost si prohlédnout, podívat se na sousední a podobné nemovitosti a stanovit si vlastní cenu, kterou pro vás nemovitost má. Pro každého to může být někde trochu jinde,“ říká Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Dražby nemovitostí mohou být dobrovolné nebo nedobrovolné, každopádně v obou případech majitel těží z rychlosti a transparentnosti celého prodeje a kupující má zase dostatečně velký manévrovací prostor, jak nemovitost koupit za zajímavou cenu, protože dražba obvykle začíná na 50 procentech odhadní ceny.

Princip dražby je velmi jednoduchý. Nejvyšší nabídka vyhrává a nemovitost po ukončení přechází na nového vlastníka. Navíc dnes už drtivá většina dražeb probíhá elektronicky, odkudkoli přes internet, takže se zájemci nemusí obávat, že by se někdo mohl domluvit na výsledku. A s financováním mohou pomoci banky, které nabízí řadu produktů a služeb právě pro podobné případy.

A proč se ještě zajímat o nemovitosti v dražbách? Protože je to šance získat nemovitost, kterou byste si třeba jinak nemohli dovolit. Ve dražbách jsou stále častěji nabízeny kvalitní nemovitosti, ale pokud toužíte po extra výhodné ceně a investici a renovaci vlastními silami a dalším zhodnocení, pak jistě najdete i nemovitosti na míru přímo pro vás, protože nabídka je velmi široká. Každopádně v podmínkách dražby je vždy vše přehledně sepsáno, zájemci tedy nemusí mít obavy z nečekaných překvapení. S klepnutím dražebního kladívka zanikají další nároky a nemovitost přechází na nového vlastníka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky