Kdy dát dětem klíče od bytu nebo domu?

Průzkumy ukazují, že 8 % dětí, které jsou hrdými majiteli klíčů, je mladších 9 let, 20 % rodičů předá klíče dítěti mezi 9 a 11 rokem. První klíče potomci však nejčastěji dostávají v době, kdy jsou dostatečně zodpovědní, aby mohli jít sami ze školy domů. Což zpravidla nebývá dříve než na základní škole.

Ilustrační fotografie
reklama

Nicméně předtím, než k takovému rozhodnutí dojdete a dítěti klíče předáte, pečlivě to zvažte. Pomoci vám mohou odpovědi na některé z níže uvedených otázek od odborníka na zabezpečení Ivana Pavlíčka z firmy Next. Ujistěte se, že vaše dítě je tuto zodpovědnost schopno přijmout a zvládnout. Poskytnutí klíčů od domu může znamenat ohrožení bezpečí vaší rodiny i vašeho majetku, nemluvě o finančních nákladech při ztrátě klíčů.

Je vaše dítě dostatečně zodpovědné?

Bez problémů přinese domů ze školy nejen tašku, ale i zadané úkoly, věci na tělocvik? Možná se tomu trochu zasmějete, ale spíš by vám takové otázky mohly pomoci si uvědomit, jaký má vaše dítě přístup k věcem. Pokud během školního roku třikrát ztratí tašku, každý měsíc kupujete nové přezůvky, penál také někam mizí, asi ta vhodná chvíle na předání klíčů ještě nenastala.

Máte v okolí sousedy, na které se může vaše dítě obrátit, bude-li potřeba?

Například když nebude schopné samo odemknout dveře? Přestože odemykání dveří není žádná věda, zpočátku s tím děti mohou mít problém, než získají cvik. Určitě děti nejdříve správnému odemykání dveří naučte, aby je nemohla zaskočit situace, kdy nejdou odemknout.

Podpora sousedů se hodí i v případě nenadálých situací. Například pokud byt či dům vykazuje známky vniknutí zlodějů, jako jsou poškozené nebo otevřené dveře, rozbitá okna apod. V takovém případě by dítě nikdy nemělo vcházet dovnitř, ale sehnat dospělého, který situaci vyřeší a zavolá policii. Pokud se nemůžete spolehnout na sousedy, mělo by mít dítě pro všechny případy k dispozici mobilní telefon.

Nemá vaše dítě problém být samo doma a je na něj spolehnutí?

Některé děti se bojí být samy doma a jsou vyděšené jen při pouhém pomyšlení na takovou situaci. A pokud už samy doma zůstanou, jste si jistí, že například nezapnou troubu či sporák a nepůjdou na chvíli ven? Pokud ne, ještě není vhodná chvíle pro předání klíčů.

Pokud jste dospěli k názoru, že je vaše dítě již připraveno vlastnit klíče, ujistěte se, že chápe svůj díl odpovědnosti a projděte s ním scénáře “co by kdyby”. Ve chvíli kdy mu klíče předáte, rozhodnutí neberte zpět. Domluvte se s ním také na tom, kam je má ukládat. Pořiďte mu klíčenku, kterou si oblíbí a doma mějte místo, kam klíče pověsí po svém příchodu.

Tip na závěr: „Pokud se bojíte svěřit dětem klíče od bytu nebo domu, protože by je mohly ztratit, existuje ještě jedno řešení. Vyměňte klasické zámky za čtečky otisků prstů. Odpadne tím nutnost neustále klíče hlídat a mít je u sebe, nejen pro děti. Čtečka otisků prstů umožňuje uložit otisky všech prstů, všech členů domácnosti, případně i vítaných návštěv. Snadno pak odemknete dveře svého domova pouhým přejetím prstu,“ doporučuje Ivan Pavlíček z Nextu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky