Zdražování bytů v Praze stále pokračuje. Průměrná cena vzrostla o 1,5 milionu korun

Cenový růst na pražském realitním trhu nepolevuje, spíše naopak. Průměrná cena prodaného bytu vzrostla na 6,4 milionu korun, což znamená meziroční nárůst o 1,5 milionu korun. Na konci roku 2016 totiž dosahovala průměrná cena prodaného byt 4,9 milionu korun. Oproti předchozímu čtvrtletí došlo v posledním kvartálu loňského roku k růstu ceny o 210 tisíc korun. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už jedenáct let.

Ilustrační fotografie
reklama

„Tradičně nejvíce museli zaplatit zájemci o bydlení v centru, například v Praze 2 vychází průměrná cena prodaného bytu na enormních 14,6 milionu korun. Naopak nejméně, 5,01 milionu korun, za nový byt zaplatili kupci v Praha 9. S nepatrným odstupem následovala Praha 10 s průměrnou cenou 5,07 milionu korun. Oproti předchozímu čtvrtletí se průměrná cena pod pětimilionovou hranici nedostala vůbec nikde,“ přibližuje cenové statistiky hlavní analytik EKOSPOLU Matyáš Hančl. Tyto ceny přitom nezahrnují příplatky za sklep a garážová či parkovací stání, které developeři často kvůli optickému snížení ceny evidují zvlášť.

Celková kupní cena za celý byt je podle Hančla objektivnějším kritériem, než cena za metr čtvereční. Developeři totiž často používají rozličnou metodiku k jejímu výpočtu tak, aby působila příznivěji. „Kupující se ale nakonec vždy rozhodují podle vlastních finančních možností, proto je více zajímá konečná cena, kterou ve finále za byt zaplatí,“ vysvětluje Hančl.

EKOSPOL monitoruje jednak celkovou cenu prodaného bytu, tak i cenu za metr čtvereční. Z tohoto pohledu vychází nejlépe také Praha 9, kde se průměrná cena prodaného nového bytu dostala pod sedmdesátitisícovou hranici (69 213 Kč). Druhá nejlevnější byla v posledním čtvrtletí loňského roku Praha 10 s průměrnou cenou 71 671 korun za metr čtvereční. Naopak v Praze 2 museli kupci sáhnout hlouběji do kapsy, metr čtvereční nového bytu je vyšel na 124 183 koruny.

Rostoucí cenu nového bydlení v Praze způsobuje neuvěřitelně dlouhý povolovací proces a také nedostatek pozemků vhodných pro rezidenční výstavbu. „Situace v hlavním městě je opravdu kritická. Stavební úřady nové stavby spíše brzdí, než aby je povolovaly. Neaktualizovaný územní plán navíc způsobil, že cena posledních volných pozemků výrazně vzrostla, často až za hranici ekonomické rentability. Nedoplácí na to jen developeři, ale hlavně zájemci o vlastní bydlení. Z ceníků developerů totiž takřka zmizely nejlevnější byty, což dokládá i rapidní nárůst průměrné ceny prodaného bytu. Ta jen za poslední rok vzrostla o milion a půl. Pro mnohé rodiny se tak sny o vlastním bydlení stávají nesplnitelnými,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU.

Podle Korce se navíc nedá čekat, že by cena bytů v dohledné době začala klesat. „Situace na trhu se příliš nemění, bytů je stále velký nedostatek. Jejich ceny proto budou i nadále růst, ale už ne tak prudce. Myslím si, že se meziroční nárůst bude pohybovat kolem pěti procent,“ odhaduje Korec.

Z nedávno zveřejněné statistiky EKOSPOLU vyplynulo, že se prodeje nových bytů loni v hlavním městě propadly meziročně o jednu pětinu na 5381 prodaných nových bytů. Počet dostupných klesl na konci loňského roku pod třítisícovou hranici, na jeden byt jsou tak statisticky hned dva kupci. To výrazně snižuje možnost výběru a vede k růstu cen.

Témata: bydlení | byty | Ekospol | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky