Nemovitosti a daně v roce 2018: Nezapomeňte na daňové přiznání ani na odečet úroků

Pokud jste v loňském roce pořídili novou nemovitost nebo jste na stávajícím nemovitém majetku provedli úpravy, týká se vás povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí nejpozději do 31. ledna. U hypotéky si nezapomeňte odečíst z daní z příjmů zaplacené úroky. Banky a spořitelny již v těchto dnech rozesílají potřebná potvrzení.

Ilustrační fotografie
reklama

Daň z nemovitých věcí musejí majitelé nemovitostí každoročně zaplatit do konce května. Daňové přiznání se obvykle nepodává. Povinnost podat daňové přiznání zpravidla vzniká, jestliže jste v předchozím roce nabyli nemovitost nebo na stávající nemovitosti provedli rozšíření či stavební úpravy. Rozhodující je tak stav k 1. lednu roku, na který je daň vyměřována. Pokud nastala změna, daňové přiznání je třeba podat do konce ledna. „Jakákoliv změna, která nastala až po prvním lednu, je tak předmětem daně až v následujícím roce. Například u bytu pořízeného v průběhu ledna 2018 je nutné podat přiznání k dani z nemovitých věcí až do konce ledna 2019,“ upozorňuje David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Speciálním případem je však situace, kdy byl váš návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí podán před koncem roku, ale do 31. prosince nebyl vyřízen. „U návrhů na vklad z předchozího roku, které byly vyřízeny až v roce následujícím, se daňové přiznání podává až do konce třetího měsíce následujícího po měsíci zápisu do katastru,“ podotýká David Eim. Obdobný postup funguje u dědického řízení, které přesahuje do dalšího roku. V opačném případě, kdy jste se všech svých nemovitostí v jednom kraji zbavili, je nutné to písemně finančnímu úřadu v daném kraji oznámit. Pokud vám však část nemovitého majetku zbyla, podává se dílčí daňové přiznání.

Jestliže jste financovali svůj nový byt či dům hypotékou, na daních naopak ušetříte. Již nyní jste možná obdrželi od banky potvrzení o výši úroků zaplacených v loňském roce, jež banky začátkem roku svým klientům pro daňové účely rozesílají. Tuto částku si můžete odečíst od základu daně z příjmu a od státu tak získat nemálo tisícovek zpět. „U hypotéky může výše zaplacených úroků za rok činit i mnoho desítek tisíc korun. Záleží samozřejmě na výši hypotéky a fázi splácení, protože zejména v prvních letech splácení se úroky na splátce podílejí významněji,“ uvádí David Eim. „Kupříkladu s průměrnou výší hypotéky na bytové účely kolem 1,8 milionu Kč v loňském roce zaplatíte na úrocích zhruba 39 000 Kč, takže vám stát může letos vrátit na daních až 5 850 Kč,“ dodává David Eim.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky