Strašák majitelů domů jménem sníh. Jak ušetřit náklady i starosti?

Zranění chodci, poškozená auta či vlastní dům, úklid sněhu na vlastní náklady. Výdaje pro majitele nemovitostí mohou při obzvlášť smolné zimě překročit i stovky tisíc. Jak nákladům předcházet a jiné srazit na minimum?

Ilustrační fotografie
reklama

Sníh přináší radost sportovcům i dětem, ale majitelům nemovitostí způsobuje spíše vrásky. Při sněhové nadílce totiž riskujeme poškození okapů a střešní krytiny, u rovných střech dokonce prolomení. Samostatnou kapitolou jsou sesuvy sněhu a pády rampouchů, které mohou zranit kolemjdoucí či poškodit jejich majetek, typicky například auto. Majitel by se proto měl na sníh řádně připravit. Za správné zajištění střechy a ochranu před padajícím sněhem a ledem je totiž právně odpovědný on. Na co se tedy zaměřit?

Revize střechy a okapů před zimou

Důkladná revize střechy by měla přijít již na podzim. Nejprve je třeba prohlédnout oplechování, zatmelení kolem spojů a hran plechu s komínem a zdí. Vyčistěte plechy za komínem, vikýřem i střešními okny, aby mohla odtékat voda. Stejně pečlivě musíte zkontrolovat i veškerý okapový systém. Odstraňte mechy, listí a další nečistoty. Během zimy pak pravidelně kontrolujte, zda se plastové okapy neuvolnily či nepopraskaly mrazem, u okapů z levného plechu typu hliník se ujistěte, zda nekorodují.

Sněhové zábrany

Další z preventivních kroků, které lze provést již na podzim, je montáž sněhových zábran. Ty by měly být certifikované, odolné a namontované odbornou firmou. „Z praxe známe mnohé případy, kdy došlo k prolomení či jinému poškození necertifikované zábrany. Poté hrozí pád velkého množství sněhu či těžkých kusů ledu na chodník, kde mohou ohrozit kolemjdoucí,“ vysvětluje Milan Pečený z pokrývačské společnosti Klempířství Pečený. „Zjednodušeně řečeno, aby zábrana spolehlivě udržela sníh, musí dobře držet na střeše, ale stejně tak musí držet samotná střecha,“ uvádí Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink, výrobce titanzinkových střech i sněhových zábran. „Investor by si proto měl zajistit odbornou montáž krytiny včetně příponek, nechat si správně navrhnout řešení zábran, a ty si poté nechat namontovat.“

Pojištění nemovitosti

Pojištění by samozřejmě nemělo nahrazovat důkladnou prevenci jakýchkoli úrazů způsobených padajícím sněhem či rampouchy, ani sanaci hmotných škod na střechách, objektech, autech a dalším majetku. Je však ideálním doplňkem preventivních opatření. Pojištění odpovědnosti za škodu vyplývající z vlastnictví nemovitosti může ušetřit až stovky tisíc korun. Podle údajů České asociace pojišťoven (ČAP) řešily v prvních třech čtvrtletích roku 2016 pojišťovny celkem 1 065 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu v celkové hodnotě téměř 20 milionů korun. Ve stejném období letošního roku to bylo již 6 907 škodních událostí v celkové hodnotě přes 112 milionů korun. „Za nárůstem škodních událostí způsobených tíhou sněhu je bohatší sněhová nadílka v porovnání s předchozím rokem. Do popředí tyto události aktuálně vstupují i v souvislosti s mediálně dobře známou kauzou zřícení střechy sportovní haly v České Třebové na Orlickoústecku, k němuž došlo na počátku roku 2017. Tato událost nám důrazně připomíná, že ani toto riziko nemůžeme podceňovat,“ vysvětlila mluvčí ČAP Monika Bartlová.

Odborné odklízení sněhu a rampouchů

Když už sníh napadne, je jeho odklízení plně v kompetenci majitele, kromě naprosto extrémních případů, jako je rozsáhlá kalamita, kdy je riskantní či nemožný jakýkoli neprofesionální zásah. V takových případech mohou zasáhnout technické služby obce, hasiči, a dokonce armáda. Majitel též může v případě bohatší sněhové nadílky či rampouchů preventivně povolat soukromou firmu z oblasti výškových prací, kde se však náklady mohou vyšplhat až do desítek tisíc. Stále se však jedná o nižší částky než při případném placení nemocenských pojistek, které mohou překročit i stovky tisíc. Majitel by měl také vzít v úvahu rizikovost své střechy, která se liší v závislosti na jejím konstrukčním řešení, ale také na materiálu krytiny. Platí, že skládaná krytina nebo povrch z kvalitní slitiny typu mědi či titanzinku vykazují nižší riziko skluzu sněhu, kdežto na lakovaném povrchu, například u hliníkových střech, sníh klouže snáze.

Témata: bydlení | sníh | zima | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky