Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny nemovitostí dále rostou, poptávka mírně klesá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny nemovitostí rostly ve třetím čtvrtletí ve všech krajích a prakticky se dostaly na svá historická maxima, když meziročně vzrostly o více než 11 %. Cihlové byty v širším centru Prahy se stávají pro běžné kupující nedostupnými, a i přes výhodné podmínky financování poptávka pomalu oslabuje. I nabídka atraktivních bytů se zmenšila. Informuje Hypoteční banka.

Průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 2,6 pcb, a dosáhla hodnoty indexu 123,4. Meziročně si ceny bytů připsaly 12,7 pcb. Ceny rodinných domů se během třetího čtvrtletí zvyšovaly rychleji, a to o 2,2 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 118,4. Meziročně stouply o 7,4 pcb. U pozemků vzrostla cena jen mírně, a to o 1,0 pcb na výslednou hodnotu HB INDEXu 139,8. Oproti třetímu čtvrtletí roku 2016 jejich cena vzrostla o 8,6 pcb.

Očekávaný vývoj na trhu nemovitostí je takový, že ceny nemovitostí dále porostou, přičemž díky makroekonomickému vývoji a zpřísňování kritérií ze strany centrální banky dojde ke zdražení financování, které způsobí další omezení poptávky. Díky tomu budou stagnovat i nabídky novostaveb (zejména v Praze a Brně). Během následujícího roku rovněž očekáváme zpomalení cenového růstu, i díky zmenšení zájmu ze strany zahraničních investorů, ke kterému přispěje posilování koruny vůči euru.

Témata:  Hypoteční banka nemovitosti bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?