Ceny nemovitostí dále rostou, poptávka mírně klesá

Ceny nemovitostí rostly ve třetím čtvrtletí ve všech krajích a prakticky se dostaly na svá historická maxima, když meziročně vzrostly o více než 11 %. Cihlové byty v širším centru Prahy se stávají pro běžné kupující nedostupnými, a i přes výhodné podmínky financování poptávka pomalu oslabuje. I nabídka atraktivních bytů se zmenšila. Informuje Hypoteční banka.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 2,6 pcb, a dosáhla hodnoty indexu 123,4. Meziročně si ceny bytů připsaly 12,7 pcb.
  • Ceny rodinných domů se během třetího čtvrtletí zvyšovaly rychleji, a to o 2,2 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 118,4. Meziročně stouply o 7,4 pcb.
  • U pozemků vzrostla cena jen mírně, a to o 1,0 pcb na výslednou hodnotu HB INDEXu 139,8. Oproti třetímu čtvrtletí roku 2016 jejich cena vzrostla o 8,6 pcb.

Očekávaný vývoj na trhu nemovitostí je takový, že ceny nemovitostí dále porostou, přičemž díky makroekonomickému vývoji a zpřísňování kritérií ze strany centrální banky dojde ke zdražení financování, které způsobí další omezení poptávky. Díky tomu budou stagnovat i nabídky novostaveb (zejména v Praze a Brně). Během následujícího roku rovněž očekáváme zpomalení cenového růstu, i díky zmenšení zájmu ze strany zahraničních investorů, ke kterému přispěje posilování koruny vůči euru.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky