Praha a Brno lákají cizince k trvalému bydlení, investují zde zejména Rusové

V Praze nakupuje nemovitosti stále více cizinců z řad zaměstnanců velkých nadnárodních společností. Tito lidé sem přicházejí za prací a po krátké době se rozhodnou pořídit si tu vlastní rezidenční bydlení. Roste také zájem o nákup nemovitostí za účelem investice, a to především ze strany Rusů. Podobný trend, i když v menším měřítku, pozorují také realitní kanceláře v Brně.

Ilustrační fotografie
reklama

„Ekonomika Praze nahrává. Město je atraktivní pro velké nadnárodní hráče, jak se ukázalo například na příchodu společnosti Amazon. Mnoho nadnárodních firem zde v současné době rozšiřuje svou působnost. A nejde jen o firmy. Nedávno například vláda oznámila záměr získat pro Prahu sídlo Evropského bankovního úřadu, které se po odchodu Velké Británie z Evropské unie bude stěhovat z Londýna. I podobné události mohou současný trend posílit. Z Prahy se stává metropolitní město, něco jako malý New York,“ konstatuje oblastní ředitel pro Prahu společnosti M&M reality Jan Martina.

Rostoucí poptávka po atraktivním bydlení ze strany zahraničních klientů podle něho zvyšuje

i nároky na služby realitních kanceláří. „Zatímco před deseti lety se makléř v podstatě obešel bez znalosti cizích jazyků, v současné době se každý desátý obchod řeší v angličtině. Makléři musejí procházet další specializací, aby byli schopni poskytnout zahraničním klientům nejlepší možné služby,“ přibližuje Martina s tím, že mezi klienty kanceláře přibývá Slováků, Američanů, Britů, Francouzů, Italů či Poláků právě z řad lidí, kteří sem přišli za prací.

„Zvláštní skupinou jsou pak občané států bývalého Sovětského svazu, zejména Rusové, z jejichž strany roste zájem o nákup nemovitostí za účelem investice. Zatímco například z lázeňských měst Rusové ve velkém odcházejí, Praha je pro ně z investičního pohledu velmi lukrativní,“ říká Martina. Rusové se podle něho nezajímají pouze o nejprestižnější adresy v centru města. „Nemají problém koupit třeba deset bytových jednotek v panelovém domě ve Stodůlkách. Byty pak pronajímají, účelem je dlouhodobý výnos a uložení finančních prostředků. Obecně se zajímají o nemovitosti s udržitelnou hodnotou a dobrým výnosem, především o byty s dispozicemi 1+KK a 2+KK v širším centru Prahy,“ popisuje Martina.

 Podobný trend, i když v menším měřítku, pozorují také brněnští realitní makléři. „Poptávka ze strany zahraničních klientů v posledních letech roste. I v Brně už pracuje řada odborníků ze zahraničí a někteří z nich se tu i usadí. A mohu potvrdit i trend týkající se ruské klientely, která má zájem ukládat zde v nemovitostech své úspory. Situace na brněnském trhu tedy kopíruje tu v Praze, i když v menším rozměru,“ konstatuje Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M reality.

Oproti tomu ve třetím největším městě v zemi už je situace jiná. „V Ostravě neevidujeme  rostoucí trend zájmu cizinců o koupi nemovitostí. Rostoucí poptávka se týká spíše pronájmů, a to logicky především ze strany Jihokorejců, kteří sem přišli s automobilkou Hyundai. Byty ale nekupují, nemají k tomu důvod, protože zaměstnavatel jim zpravidla hradí nájemné,“ doplňuje Jan Nováček, vedoucí ostravské pobočky společnosti M&M reality.

Témata: Praha | Brno | bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky