Obtěžují vás sousedé? Slyšíte každé spláchnutí toalety, divočejší sex

Sousedy si člověk nevybírá. Zná to každý, kdo si doma místo odpočinku zacpává uši před rámusem z vedlejších domů nebo bytů. Že je právě hluk tím hlavním, co nám na bydlení vadí, potvrzuje průzkum Raiffeisen stavební spořitelny.

Ilustrační fotografie
reklama

O svých sousedech mnohdy víme více, než bychom chtěli. Například to, že ještě nejsou doma, protože jejich pes steskem štěká jako pominutý. Nebo že už se vrátili, protože jste zřetelně slyšeli výtah a bouchnutí dveří. Neunikne vám žádné spláchnutí toalety ani divočejší hádka či naopak ty nejlepší okamžiky partnerského soužití.

Není tedy divu, že v průzkumu STEM/MARK označilo nejvíce respondentů za hlavní problém sousedského soužití právě hluk: necelým 31 % vadí nedostatečné odhlučnění budovy, tedy zvuky výtahů nebo splachování. 29 % dotázaných si dále stěžovalo na hlučný soukromý život sousedů.

Na druhém místě pomyslné hitparády se umístil zápach, který obtěžuje 22 % respondentů. Typicky jde o pachy z kuchyně, cigaretového kouře nebo domácích zvířat – mazlíčci obecně vadí 16 % dotázaných. Obyvatele bytových domů navíc trápí nepořádek ve společných prostorách a poškozování či krádeže věcí.

„Ať v činžáku nebo v rodinných domech, příjemné sousedské soužití je o vzájemné ohleduplnosti. Lecjaké hádce lze jednoduše předejít,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny a doplňuje: „Kupříkladu když se chystáme rekonstruovat byt, byť jde třeba jen o jedno odpoledne vrtání a přibíjení, je lepší sousedy o těchto pracích informovat.“

Máloco naruší vztahy tak, jako nedobrovolně probdělá noc v jednom bytě a návštěva strážníků ve druhém. Ohled na denní dobu je však dobré brát obecně, nejen po desáté večer.

Témata: bydlení | byty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky