Sto lidí, sto chutí. Jak se bydlí Čechům v regionech?

Největší rozdíly napříč regiony panují ve finančních možnostech. Většina obyvatel investuje do bydlení 8000 Kč měsíčně, zatímco v Praze nejsou neobvyklé výdaje v dvojnásobné výši. Většina Čechů bydlí v 3+1/kk, přičemž v Praze či Moravskoslezském kraji se stejné oblibě těší 2+1/kk. To a mnohé další vyplývá z výzkumu společnosti Ekonomické stavby, kterého se zúčastnilo více než 1000 respondentů.

Ilustrační fotografie
reklama

Výdaje za bydlení

Tři čtvrtiny dotázaných si může dovolit dát za bydlení pouze do 10 000 korun měsíčně. Pro porovnání – částku nad 12 tisíc Kč je schopna měsíčně investovat zhruba čtvrtina Pražanů a desetina Jihomoravanů. Na opačné straně spektra nalezneme obyvatele Zlínského, Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje, z nichž by bylo schopno tuto částku investovat méně než 5 % respondentů. Většina obyvatel v krajích investuje do bydlení méně než 8 000 Kč. V Praze naopak pětina dotázaných odpověděla, že přispívá na bydlení více než 16 000 Kč měsíčně.

“V případě investování do vlastního bydlení jsou si dle našich zkušeností lidé ochotni připlatit. Průměrná částka financovaná klienty pomocí úvěru se u nás nyní pohybuje okolo 3,6 milionu Kč za koupi pozemku a stavbu domu,” přibližuje David Mencl, ředitel Ekonomických staveb, a dále dodává: “Průměrná doba splácení je u klientů 30 let s průměrnou měsíční splátkou okolo 12 500 Kč.“

Dispozice

Nejčastější dispozice bytu či domu je 3+1/kk, v nichž bydlí průměrně třetina dotázaných, v Karlovarském kraji dokonce téměř 43 %. V Praze a Moravskoslezském kraji bydlí lidé velmi často i v 2+1 – rovněž ve třetině případů. Ve Středočeském kraji je naopak velmi častá dispozice 4+1/kk, kterou disponuje více než čtvrtina oslovených krajanů. “Výsledky průzkumu potvrzují fakt, že lidé ve velkých městech žijí převážně v bytech s menší dispozicí, a naopak ve zbytku republiky lidé častěji volí větší domy – například na Vysočině se ukázalo, že 20 % respondentů bydlí v domě/bytě o dispozici 6+1/kk,”dodává Mencl.

Vzdálenost od centra

Obecně panuje zájem o bydlení v blízkosti měst, především kvůli dojezdovému času do práce. Nejvíce na něm záleží mladým lidem do 29 let, pro něž je to jeden z nejdůležitějších faktorů u 43 procent dotázaných. V případě Prahy však vyšší ceny pozemků nutí jít zájemce o vlastní dům do vzdálenějšího okruhu. “V okolí Prahy zpravidla hledáme klientům pozemky ve vzdálenosti 15 až 25 km s dobrou dostupností. Někteří volí i lokality 30 km od Prahy napojené na železniční infrastrukturu. To je ale specifikum Prahy. Jinde se lidé většinou stěhují zhruba do 10 až 15 kilometrů za město,” komentuje situaci Mencl.

Sto lidí, sto chutí

Většina dotázaných si přeje velký dům kvůli velké zahradě nebo venkovnímu posezení. Pro obyvatele Libereckého, Zlínského, Moravskoslezského a kraje Vysočina, je ideálním vybavením domu především úsporné vytápění. Větší shoda panuje ohledně preferencí v souvislosti s bydlením. Pro minimálně každého druhého dotázaného napříč kraji, je nejdůležitější blízkost přírody. Obecně nejméně pak Češi řeší interiér domu a kupodivu také sousedy. Ti jsou důležití zhruba pro čtvrtinu respondentů.

Témata: bydlení | byty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky