Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi rádi bydlí ve vlastním, byty jsou ale malé a zastaralé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obyvatelé České republiky bydlí více ve vlastních bytech či domech, naopak na západ od českých hranic je více rozvinuté nájemní bydlení. České domácností mají přitom v průměru menší bydlení než je tomu běžné v Evropské unii. Velkým tématem pro české domácnosti zůstávají rekonstrukce, polovina z nich chce své bydlení vylepšovat.

Česká republika patří mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení v Evropě. Podle statistik Eurostatu bydlí v nájmu 21 % českých domácností. Průměr zemí Evropské unie přitom činí 30 %, vůbec největší podíl nájemního bydlení je v Rakousku či Německu, kde v nájmu bydlí téměř polovina obyvatel. Vyšší podíl nájemního bydlení je přitom tradičně v zemích západní Evropy, naopak nejméně bydlí v nájmu lidé na východ od českých hranic. Vůbec nejmenší podíl nájemního bydlení je na Slovensku, v Litvě a Chorvatsku (okolo 10 %).

„Češi rádi bydlí ve vlastním. Jejich byty jsou ale často menší než je standard v Evropě a obecně je český bytový fond velmi zastaralý. Lidé si to uvědomují a chtějí bydlet lépe. Z našich průzkumů víme, že zhruba polovina českých domácností chystá v nejbližších letech rekonstrukci svého bydlení,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

Zájem o rekonstrukce bydlení roste. Zatímco před dvěma lety v pravidelném průzkumu ČMSS chystalo rekonstrukci svého bydlení 35 % domácností, letos už je to polovina. „To jsou zhruba dva miliony domácností, které chtějí své bydlení vylepšit. Dvě třetiny z nich přitom zvládnou rekonstrukci ze svých úspor. Pokud se rozhodnou pro úvěr, nejčastěji volí půjčku od stavební spořitelny,“ dodal Vladimír Staňura.

České bydlení je starší a přitom také menší, než je standard v Evropské unii. Průměrná velikost bytu v České republice dosahuje 78 m2, zatímco průměr Evropské unie je 96 m2. Největší byty využívají obyvatelé Kypru (141 m2), Lucemburska (131 m2) a Belgie (124 m2). Naopak v nejmenších bytech žijí lidé v Rumunsku (45 m2), Litvě (62 m2) a Lotyšsku (63 m2). S velikostí svého bytu v ČR je přitom nespokojeno jen zhruba 6 % domácností, tzn., že pro téměř 300 tisíc domácností je jejich byt malý.

Právě silná potřeba rekonstrukcí a modernizací přispívá k rostoucímu zájmu o úvěry ze stavebního spoření. Ty jsou pro klienty vhodnou volbou na rekonstrukce a modernizace – není nutná zástava nemovitosti, úrokové sazby jsou zároveň výrazně nižší než u spotřebitelských úvěrů. Zajištěný úvěr ze stavebního spoření lze získat se sazbami obdobnými jako u hypoték, sazby nezajištěných úvěrů začínají pod 4 procenty. Stavební spořitelny proto zaznamenávají nárůst zájmu o úvěry, v prvních třech čtvrtletích poskytly úvěry za 44 miliard korun, což je o čtvrtinu více než loni.

Témata:  Česko lidé bydlení byty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?