Daní za levnou střechu bývá laciný vzhled a nízká životnost

Laciná vizáž, hlučnost, ztráta barvy, mechy. To jsou jen některé z problémů investorů, kteří při nákupu střešní krytiny zohlednili hlavně nízkou pořizovací cenu. Záměr, ušetřit na kvalitě materiálu, bude na hliníkových, plastových či eternitových střechách po pár sezónách už zdálky patrný.

Ilustrační fotografie
reklama

Kupujete levnou krytinu? Sousedé to brzy  poznají a vy to pocítíte na vlastní kůži. To je jednoduché pravidlo, o jehož platnosti se denně přesvědčují ti, kteří se kdysi na střešní krytině snažili hlavně ušetřit. Co patří k nejčastějším hříchům levných nekvalitních střech?

Nestálost povrchové úpravy

Již po několika sezónách vezme zřejmě zasvé původní barva většiny levných střešních krytin. UV záření, sníh i vítr dají povrchové úpravě opravdu zabrat. Připravte se na to, že např. nezastíněná část hliníkových střech bude sluncem brzy zcela vyšisovaná.

Hlučnost

Krytina z laciného plechu je příliš lehká, poddajnější, více se rozechvívá. To může později citlivější uživatele při větrném či deštivém počasí obtěžovat. Pokud je pro investora prioritou bezhlučné bydlení, může si doma udělat jednoduchý test pomocí dvou papírů, jednoho lehkého a druhého tvrdého. Stačí do každého z nich fouknout a pozorovat, jak rozdílně se oba chovají. Podobně rozdílně se totiž chovají na střeše plechové krytiny z váhově rozdílných barevných kovů, když se po nich prohání vítr. „Lehké velkoformátové plechové krytiny s tloušťkou 0,5 mm, pokládané na latě, při větru rezonují. Oproti tomu falcované krytiny, například z titanzinku, s tloušťkou 0,7 mm, pokládané na celoplošné bednění, jsou tišší a při použití strukturní rohože se tlumí výrazně hluk i při dešti,“ vysvětluje Milan Pečený ze společnosti Klempířství Pečený.

Mechy a lišejníky

Klasický neduh hlavně střech z asfaltových šindelů a pásů. Ovšem i u lakovaných plechů zarůstá často střecha ze severní strany, což je navíc již z dálky viditelné. Mechy tedy kromě jiných problémů ještě více zdůrazňují laciný vzhled střechy.

Poškození při zpracování

Riziko poškození při výstavbě střechy je u lehkých krytin vysoké, přestože právě snadná pokládka, kterou údajně zvládne i laik, bývá jedním z nejčastějších argumentů pro jejich pořízení. „U levných plechů se šetří na kvalitě i tloušťce barvy na plechu. Plech se musí ohnout, zafalcovat, a taky se na něj musí občas šlápnout. Barva se snadno poškrábe i při opatrném zacházení, oprava štětcem a barvou je pak na střeše vidět. Zákazník to reklamuje a jsou s tím zbytečné komplikace,“ říká Milan Pečený ze společnosti Klempířství Pečený. Lakovaný plech navíc postrádá schopnost tzv. samoléčení, kterou má například titanzinek, takže tato poškození jsou trvalého charakteru. Zvýšené riziko poškození je proto u levných kovů nutno zohlednit při manipulaci i zpracování.

Detaily – zranitelná místa střechy

Obecně platí, že čím složitější střecha je, tím více detailů má (střešní prostupy, odvětrání kanalizace, prostupy pro odvětrání vzduchotechniky, střešní okna apod.). Pokud jsou detaily řešeny z materiálů nižší kvality, než je základní krytina, je tím do značné míry ohrožena funkce celé střechy, a především její životnost. Tuto skutečnost najdeme u skládaných střech, včetně jinak odolných betonových či pálených tašek či břidlice, kde se používají těsnící prvky s výrazně nižší životností, takže je nutná pravidelná kontrola a údržba. Něco podobného platí např. i pro střechy z lakovaných hliníkových nebo pozinkovaných plechů, kde bývají detaily řešeny tmely, lepidly a gumovým těsněním. Je nutno si uvědomit, že detaily dělají střechu. Otázka, kterou by si měl každý investor zodpovědět, zní: K čemu je mi záruka na krytinu, když mi těsnění okolo detailu vydrží sotva desetinu času.

Nebezpečný vítr

Vrásky z větrného počasí nebudou mít uživatelé lehkých plechových střech pouze kvůli zvýšené hlučnosti. Těm, kteří mají plechovou střechu taškového typu, totiž při opravdu silném větru hrozí utržení celých plechových plátů. Obrázky stržených kusů hliníkových střech plní každoročně stránky médií zejména v období bouřek. „Velkoplošné formáty z laciného plechu vichr často zcela zdevastuje. Vítr se totiž snadno dostane pod velkou plechovou plochu, která může měřit i několik metrů čtverečních, a tu následně dokáže celou strhnout,“ uvádí Roman Grebeníček, expert v oblasti střešních krytin.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky