Lidé dávají kvůli vysokým cenám bydlení přednost středním Čechám před Prahou

Vysoké ceny bydlení v Praze, které jsou způsobeny nedostatečným povolováním nové výstavby, se začínají odrážet v počtech obyvatel. Střední Čechy mají podle dnes zveřejněné statistiky pohybu obyvatel za 1. pololetí vyšší přírůstek než hlavní město. V loňském roce přitom byla Praha regionem s nejvyšším přírůstkem obyvatel. Pro hlavní město to není příliš pozitivní zpráva. Lidé, kteří najdou bydlení ve středních Čechách totiž obvykle stejně pracují v Praze a musí tedy za prací dojíždět.

Ilustrační fotografie
reklama

Středočeský kraj podle statistik zaznamenal přírůstek obyvatel o 6500, zatímco Praha jen o 6100. Do Středočeského kraje se za prvního půl roku přistěhovalo 14.500 a vystěhovalo se jen 8700. Do Prahy se za stejné období přistěhovalo 19.100, vystěhovalo se však 14.100. V Praze je přitom o něco málo vyšší přirozený přírůstek, tedy rozdíl mezi narozenými a zemřelými.

Statistiky ČSÚ zaznamenávají pouze přirozený pohyb obyvatel (narození, úmrtí) a oficiální stěhování, tedy včetně změny trvalého bydliště. Nemohou počítat s migrací obyvatel, kteří se sice přistěhují do Česka či přestěhují v rámci republiky, ale nezmění své trvalé bydliště. Reálná čísla tak budou mnohem vyšší.

Strategický plán Prahy počítá s tím, že do roku 2030 by se do Prahy mělo přistěhovat až 160 tisíc lidí, což vyvolává potřebu 5000 až 5500 bytů každý rok. Jen vloni se v Praze podle společné analýzy Central Group, Trigema a Skanska Reality prodalo přibližně 6650 nových bytů, za stejné období však byla povolena výstavba jen 1700 nových. Na trhu tak vzniká disproporce mezi nabídkou a poptávkou, která vyvolává růst cen bytů. V nabídce je aktuálně jen 3600 bytů, což je pro město, jakým je Praha, zcela nedostatečné. Vysoké ceny nových bytů se odrážejí také na trhu starších bytů i nájmů. Rostoucí náklady na bydlení v hlavním městě tak mnohé nově příchozí od bydlení v metropoli odrazují. Ti pak dávají přednost dojíždění ze středních Čech.

Témata: bydlení | Praha | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky