Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O byty s předzahrádkou je velký zájem. I díky výhodným cenám

O byty s předzahrádkou je velký zájem
O byty s předzahrádkou je velký zájem
Foto: Central Group

Rodinné byty s předzahrádkami velmi často zmizí z nabídky mezi prvními. Kombinace bydlení v bytě a vlastní zelené zahrádky totiž láká mnoho zájemců. Atraktivní je také jejich cena, protože je velmi často srovnatelná s cenou bytu s balkonem ve vyšším patře. Přitom byt s předzahrádkou nabízí neporovnatelně více venkovního prostoru. Central Group od roku 2010 prodal bezmála 750 takových bytů s průměrnou velikostí předzahrádky 70 m2. Největší zájem o tyto byty je v rodinných projektech v okrajových částech Prahy.

Poptávka po bytech s předzahrádkami je každoročně velmi vysoká. Tyto byty totiž dokáží téměř nahradit bydlení v rodinném domě bez nutnosti nákladné údržby. Podle statistik Central Group patří rodinné byty s předzahrádkami k jedněm z prvních, které se v nově postavených rezidenčních projektech vyprodají.

„Největší výhodou těchto bytů je komfort srovnatelný s bydlením v rodinném domě. Dostatek prostoru pro trávení volného času s rodinou a přáteli je nejčastějším důvodem, proč byty z nabídky velmi rychle zmizí,“ řekla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

Jak vyplývá ze statistik, průměrná výměra předzahrádky v projektech Central Group je 70 m2. I z toho je patrné, že se jedná prakticky o prostor srovnatelný s podlahovou plochou středně velkého bytu. Mnohdy jsou ale předzahrádky daleko větší. Aktuálně největší předzahrádka v nabídce je v rodinném v projektu Letňanské zahrady. Přízemní byt 3+kk s podlahovou plochou 74 m2 zde disponuje předzahrádkou o velikosti bezmála 500 m2. Nejčastěji navrhují architekti předzahrádky u bytů 1+kk a 2+kk, největší jsou pak většinou u bytů 3+kk.

Ceny jsou srovnatelné s byty ve vyšších patrech

Zajímavý je také pohled do ceníku bytů. „Například u již zmíněného projektu Letňanské zahrady je u bytu s 50 metrovou předzahrádkou cena v podstatě stejná, jako u stejně velkého bytu ve vyšším patře. Ti, kteří touží po větším venkovním prostoru tak většinou nemusí sáhnout hlouběji do kapsy než ti, kteří preferují bydlení s výhledem,“ doplnila Tomášková.

Ze zkušeností Central Group také vyplývá, že investoři, kteří kupují byt za účelem následného pronájmu, volí většinou byty ve vyšších patrech. Naopak zájemci o vlastní bydlení s delší perspektivou a hlavně rodiny s dětmi preferují velmi často právě byty předzahrádkami. S ohledem na aktuální omezenou dostupnost vlastního bydlení jsou však i rodinné byty s předzahrádkami velmi dobrou investiční příležitostí a přítomnost prostoru navíc může být pro potenciálního nájemce klíčovým bonusem.

Soukromí, bezpečnost a údržba

Central Group u všech bytů s předzahrádkami automaticky instaluje bezpečností prvky, mezi které patří například příprava pro bezpečnostní venkovní rolety nebo elektronické zabezpečovací zařízení.Na rozdíl od zahrad rodinných domů je údržba bytu s předzahrádkou velmi snadná. Ti, kteří si byt s předzahrádkou kupují, pak navíc činnosti související s údržbou přímo vítají. Sekání trávy či pěstování nejrůznějších rostlin je pro ně koníčkem a zároveň aktivním odpočinkem.

To je ostatně velmi dobře vidět u projektů, které jsou již několik let zabydleny. Předzahrádky jsou velmi aktivně využívány a některé vypadají po letech jakou malá botanická zahrada. Často mají posezení pod pergolou či jiným zastřešením a mnohdy jsou zde vidět nejrůznější okrasné dřeviny nebo živé ploty, které rovněž soukromí na předzahrádkách zvyšují. Předzahrádky tak výrazně přispívají ke kvalitě bydlení nejen jejich majitelů, ale také sousedů v okolí.

Témata:  byty bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?