Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bytů v nabídce stále ubývá, výstavba v Česku patří k nejpomalejším v Evropě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Více nových bytů se ani v druhé polovině roku 2017 na český trh nedostane. Kvůli složitému povolovacímu procesu může příprava větších developerských projektů v Česku trvat i déle než deset let. Nedostatek bytů na trhu nejspíše způsobí růst cen i v druhém pololetí. Zdražení ale nebude zdaleka tak velké jako v loňském roce.

Počet prodaných bytů v Praze v uplynulém pololetí je nejnižší za posledních deset let. Meziročně klesl téměř o 15 procent, ke snížení cen však nedošlo. „Nových bytů v Praze přibývá málo. Ty, které vznikají v centru Prahy, jsou pro střední třídu a mladé rodiny nedostupné. Developeři v centru stavějí menší byty a cílí na lidi, kteří je pořizují jako investici. Že by se situace v nejbližší době změnila, nečekejte. Přijatelnou alternativou jsou byty v okrajových částech Prahy. Otálet s nákupem se ale nevyplatí,“ vysvětlil Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.Česká národní banka doporučila komerčním bankám zpřísnit podmínky poskytování hypoték. Počet sjednaných hypotečních úvěrů s ohledem na přísnější podmínky meziročně klesl. „Ekonomika v Česku stále roste, míra nezaměstnanosti klesá. Lidé nemají strach ze zadlužení. Nadále využívají ještě přijatelných pravidel k získání hypotečního úvěru. Aby žadatel hypotéku v budoucnu získal, bude potřebovat alespoň milion korun v hotovosti a nadprůměrný měsíční příjem. Pro mnoho mladých rodin a velkou část střední třídy bude pořízení vlastního bytu takřka nereálné,“ doplnil Tal Grozner.

Zájem o rodinné byty je ale zatím velký. Společnost Star Group dokončuje poslední práce na projektu Nové Chabry. Na konci června slavnostně předala městské části Praha 8 zcela novou mateřskou školu. Tato dvoupodlažní mateřská škola s kapacitou 72 míst je již nyní téměř plná. „V rámci projektu jsme vybudovali novou cyklostezku, fitness stezku, nejen pro místní děti postavili novou školku. Na podzim v Nových Chabrech otevřeme nové komerční centrum, které obyvatelům nabídne fitness centrum, restauraci, obchod s potravinami, vinotéku a krásné prostředí pro setkávání obyvatel Dolních Chaber,“ popsal Tal Grozner. Projekt Nové Chabry tak svým obyvatelům poskytne veškerou občanskou vybavenost, která je dnes pro zájemce o nové byty velmi důležitá.Podle Tala Groznera v současné době lidé dobře promýšlejí, kde a jaký byt si pořídit. Velká část Čechů preferuje bydlení v novostavbě, lákadlem je možnost změn interiéru ještě před nastěhováním i nabídka parkovacích míst. Proto zájem o bydlení na stále se rozvíjejících předměstích roste. „S výstavbou projektu Nové Chabry bychom rádi pokračovali. Nabízíme tu lidem veškerou občanskou vybavenost i výbornou dopravní dostupnost. Zájem o byty v této lokalitě je velký,“ uzavřel Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Témata:  bydlení byty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?