Bytů v nabídce stále ubývá, výstavba v Česku patří k nejpomalejším v Evropě

Více nových bytů se ani v druhé polovině roku 2017 na český trh nedostane. Kvůli složitému povolovacímu procesu může příprava větších developerských projektů v Česku trvat i déle než deset let. Nedostatek bytů na trhu nejspíše způsobí růst cen i v druhém pololetí. Zdražení ale nebude zdaleka tak velké jako v loňském roce.

Ilustrační fotografie
reklama

Počet prodaných bytů v Praze v uplynulém pololetí je nejnižší za posledních deset let. Meziročně klesl téměř o 15 procent, ke snížení cen však nedošlo. „Nových bytů v Praze přibývá málo. Ty, které vznikají v centru Prahy, jsou pro střední třídu a mladé rodiny nedostupné. Developeři v centru stavějí menší byty a cílí na lidi, kteří je pořizují jako investici. Že by se situace v nejbližší době změnila, nečekejte. Přijatelnou alternativou jsou byty v okrajových částech Prahy. Otálet s nákupem se ale nevyplatí,“ vysvětlil Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Česká národní banka doporučila komerčním bankám zpřísnit podmínky poskytování hypoték. Počet sjednaných hypotečních úvěrů s ohledem na přísnější podmínky meziročně klesl. „Ekonomika v Česku stále roste, míra nezaměstnanosti klesá. Lidé nemají strach ze zadlužení. Nadále využívají ještě přijatelných pravidel k získání hypotečního úvěru. Aby žadatel hypotéku v budoucnu získal, bude potřebovat alespoň milion korun v hotovosti a nadprůměrný měsíční příjem. Pro mnoho mladých rodin a velkou část střední třídy bude pořízení vlastního bytu takřka nereálné,“ doplnil Tal Grozner.

Zájem o rodinné byty je ale zatím velký. Společnost Star Group dokončuje poslední práce na projektu Nové Chabry. Na konci června slavnostně předala městské části Praha 8 zcela novou mateřskou školu. Tato dvoupodlažní mateřská škola s kapacitou 72 míst je již nyní téměř plná. „V rámci projektu jsme vybudovali novou cyklostezku, fitness stezku, nejen pro místní děti postavili novou školku. Na podzim v Nových Chabrech otevřeme nové komerční centrum, které obyvatelům nabídne fitness centrum, restauraci, obchod s potravinami, vinotéku a krásné prostředí pro setkávání obyvatel Dolních Chaber,“ popsal Tal Grozner. Projekt Nové Chabry tak svým obyvatelům poskytne veškerou občanskou vybavenost, která je dnes pro zájemce o nové byty velmi důležitá.

Podle Tala Groznera v současné době lidé dobře promýšlejí, kde a jaký byt si pořídit. Velká část Čechů preferuje bydlení v novostavbě, lákadlem je možnost změn interiéru ještě před nastěhováním i nabídka parkovacích míst. Proto zájem o bydlení na stále se rozvíjejících předměstích roste. „S výstavbou projektu Nové Chabry bychom rádi pokračovali. Nabízíme tu lidem veškerou občanskou vybavenost i výbornou dopravní dostupnost. Zájem o byty v této lokalitě je velký,“ uzavřel Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Témata: bydlení | byty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky